StoryEditor
OstaloSVE BOJE SPLITA

Peristil je u utorak ujutro osvanuo - zlatan. Prisjetite se svih intervencija koje su se događale na carskom trgu. E, da Dioklecijan zna...

Piše Jasenka Leskur
22. veljače 2022. - 17:27

Sa znakovitim datumom 22. 2. 2022. na splitskom Peristilu registrirana je još jedna umjetnička instalacija, koja se sastoji od ogromnog kaveza sa zaključanim predimenzioniranim pištoljem na kojemu je tablica s natpisom "imagine"/"zamisli".

Švicarski galerist Miloš Glavurtić nazvao ju je "Pusti pticu na slobodu, zaključaj oružje", a njezinu snažnu mirotvornu poruku pojačao je zlatnim prekrivačem na trgu, vjerojatno aludirajući na bogatstvo koje je pogonsko gorivo za pokretanje novih ratova, pa tako i za ovo aktualno koje prijeti na istoku Europe. Vjerojatno – jer nismo uspjeli dobiti nekakvu dodatnu priču od samog galerista, koji je odlučio pustiti da njegovo djelo govori umjesto njega i nije se javljao na telefon.

image
Zlatni Peristil Miloša Glavurtića
 
Paun Paunović/cropix

Inače, ova instalacija inspirirana je radom poznatog hrvatskog konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta "Poj ptica pjevalica" iz 1991. godine, manjih dimenzija, koja je prije dvije godine izložena u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika, popularnom Meštrovićevu paviljonu.

Galerist Miloš Glavurtić splitskoj je kulturnoj javnosti poznat po iniciranju retrospektivne izložbe Ivana Kožarića 2015. godine u Gradskoj vijećnici, te izložbe "Eros, sloboda i borba", koja je uključivala radove P. Picassa, F. Goye i Vladimira Dodiga Trokuta u istom prostoru godinu poslije.

Da bi sve bilo u skladu s tradicijom Peristila, u utorak ujutro intervenirala je i policija, koja je legitimirala Glavurtića, a hoće li zbog svoje umjetničke instalacije imati problema – nepoznato je. Postoji nada da živimo u nekom drugom vremenu i da će njegova umjetnička namjera biti prepoznata na drugačiji način nego što je to bilo s akterima "Crvenog Peristila" prije 54 godine.

image
Policija je pokazala znatan interes za rad
 
Paun Paunović/cropix

Jer, duga je tradicija korištenja Peristila, spomenika nulte kategorije, trga katedrale i simbola ishodišta grada, za iskazivanje nezadovoljstva aktualnom situacijom korištenjem alata umjetnosti. Ono što se događa na Peristilu dodiruje cijeli grad i reakcije su uvijek bile burne.

Počevši od kultne akcije splitskih studenata predvođenih slikarom Pavom Dulčićem iz 1968. godine, koja je iz javno osuđivanog "vandalskog čina" i otvorenih prijetnji "polijevanjem benzine i paljenjem" evoluirala u urbanu legendu i simbol šezdesetosmaškog umjetničkog otpora.

U snažan izraz suvremenosti splitske likovne scene koji je stvorio izvor trajnog nadahnuća sve do danas, periodično izazivajući izravno referentne umjetničke akcije.

image
Peristil u crvenom svjetlu 2018., u čast akcije otprije 50 godina
 
Paun Paunović/Cropix

Dvadesetak godina poslije "Crvenog Peristila", 1989., uslijedio je "Zeleni Peristil", koji je osmislio splitski multimedijalni umjetnik Ante Kuštre. Za razliku od prethodnika, nije koristio boju, nego je trg prekriven zelenim pločama, a akcija nije bila subverzivna i pod okriljem noći, nego je bila najavljena i trajala je tijekom cijelog dana uz sudjelovanje građana.

Akcija je ukazala na ekološke probleme, nedostatak zelenih površina unutar grada i pokušala je utjecati na podizanje svijesti građana o važnosti društvenog povezivanja i brige za svoj grad.

Na tridesetu obljetnicu akcije "Crveni Peristil", 11. siječnja 1998. godine, osvanuo je "Crni Peristil" umjetnika Igora Grubića. On je sâm u ranim jutarnjim satima crnim polikolorom nacrtao mrlju promjera šest metara, a na vratima obližnjeg Ureda Turističke zajednice ostavio je zalijepljenu poruku s tekstom: "U čast grupi Crveni Peristil 30 godina poslije. Peristil poput magičnog ogledala odražava stanje društvene svijesti. Crni Peristil".

Mjesecima se nagađalo tko stoji iza "grupe", da bi se umjetnik sam razotkrio pa je dobio poziv iz policijskog Odjela za ratne zločine i terorizam. Osim društvene kritike, umjetnikove reakcije "na depresivnu atmosferu kasnoga tuđmanizma", promišljena je i likovna koncepcija rada, kao i simbolika boje koja sugerira odnos "crvene prošlosti i crne suvremenosti".

image
Crni Peristil iz 1998.
 
Matko Biljak

"Svjetlosni Peristil" bila je ambijentalna instalacija realizirana u dva navrata – na Božić 1991. i na Božić 1997., a autorica je slikarica Alieta Monas. Radilo se o kvadratu svjetla koji je zajedno s crvenim krugom od obojene tkanine bio postavljen na sjeverozapadnoj kuli Dioklecijanove palače.

U čast 40. obljetnice "Crvenog Peristila", multimedijalni umjetnik Petar Grimani na trgu je organizirao akciju paljenja 40 signalnih raketa, koje su prostor nakratko osvijetlile crvenom bojom. Mediji su akciju prozvali "Lebdećim (ili Letećim) Peristilom".

U širokoj javnosti i izvan umjetničkih krugova odjeknula je akcija splitske Torcide u studenom 2009. godine. Subverzivnim stilom Crvenog i Crnog Peristila, pod okriljem noći, Trg su prekrili velikom najlonskom vrećicom žute boje na kojoj su plavim slovima, karakterističnim za tvrtku Kerum, ispisali riječ "Kodeks", iskazujući "protest protiv kerumizacije Hajduka".

image
Žuti Peristil 2009., protiv kerumizacije Hajduka
 
Nikola Vilić/Cropix

"Žuti Peristil", kako su ga nazvali mediji, izazvao je oštre reakcije splitske vlasti, gradonačelnik je tvrdio kako nije riječ o umjetničkoj instalaciji, da se radi o ekstremistima koje treba procesuirati, te da na ovaj način oporba ruši gradsku vlast...

Projekt "Stakleni Peristil" odvijao se u virtualnom svijetu, na internetu, a ne na carskom trgu, a osmislio ga je anonimni umjetnik ili grupa "Majorian 458".

image
Peristil u ljubičastom svjetlu, u povodu Dana borbe protiv raka dojke
 
Nikola Vilić/Cropix

Na Salonu mladih 2008. godine predstavljen je projekt koji ilustrira "teroristički napad na javni prostor, spomeničku baštinu i povijesni gradski ambijent", a radi se o zamišljenom arhitektonskom projektu po kojem se na prostoru Peristila predviđa gradnja ostakljenih poslovno-stambenih objekata, mjesto za slijetanje helikoptera na Vestibulu te podzemne garaže u Podrumima koje se s Peristilom spajaju pokretnim stepenicama.

Konačno, dnevnik je drevnog Peristila od 22. veljače 2022. i instalacijom na zlatnom pokrovu bogatiji za još jedan u nizu događaja koji su započeli njegovim bojenjem u crveno.

image
Zlatni Peristil
 
Paun Paunović/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 04:01