StoryEditor
OstaloMora više!

Ovo je ‘najluđa‘ izložba koju ćete ove godine vidjeti u Splitu! Gildo Bavčević uzeo je špricu i krenuo put Koteksa. I ne, nije u pitanju korona...

Piše SD
15. rujna 2021. - 11:42

Može više! Mora više! naslov je izložbe radova Gilda Bavčevića koja se otvara ovoga četvrtka, 16. rujna u 20.30 u galeriji Studio 21.

Kako sam autor kaže, posrijedi je "ciklus sastavljen od tri putopisa kroz vrijeme i prostor". "Gildo je rad započeo u Mariboru 2019., već tada provizorno oblačeći zaštitno odijelo, kao da nagovještava predstojeću pandemiju, s kojom se i sam rad nastavio usporedno razvijati.

image
Cijepljenje biljaka pored Spaladium Arene

U kontekstu svoje dosadašnje prakse, autor problematizira fenomene kapitalističkog društva i odnose unutar njega, inicijalno propitkujući opravdanost nekog rada i njegovog rezultata te besmisao hiperprodukcije kao jedne od odrednica kapitalističkog društva.

Pritom izvodi akcije na posebno odabranim lokacijama – prostorima koji su ambiciozno zamišljeni, potom napušteni i prepušteni prirodi koja ih polako osvaja.

image
I Dalmacijavino treba svoju dozu

I dok je infrastruktura u stadiju raspadanja, vegetacija buja, iskorištavajući napuštenost probija kroz objekte koje je stvorila ljudska ruka, reprezentirajući tako kompliciran odnos prirode i čovjeka", zapisala je Jasmina Šarić u predgovoru, dodavši:

"Na akciju apsurdnog zalijevanja biljaka po mariborskoj kiši nadovezala se akcija prskanja biljaka po zagrebačkoj magli (2020.), pa se tako i splitska akcija, možda i najapsurdnija u odnosu na trenutnu situaciju, nadograđuje na prethodno nastale i korištene materijale u izložbenu cjelinu koja se potencijalno može razvijati i dalje.

image
Dračevačka akcija

Lokacije koje autor odabire u rodnom gradu su Duilovo, Koteks, Dalmacijavino, Dračevac i Spaladium Arena – glavni splitski punkt za masovno cijepljenje. (...) Izvedbu apsurdne radnje sada predstavlja cijepljenje, kao čin prevencije, ali i simboličan čin brige za ono što smo već uništili."

Inače, Bavčević je multimedijalni umjetnik koji se bavi različitim oblicima društveno angažirane umjetnosti od performansa, akcija, intervencija do video dokumentacije, instalacije, filma i muzike.

image
Dračevačka akcija

Diplomirao je MA filma i medijske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu (2013) gdje je stekao zvanje asistenta profesora.

Trenutno je na postdiplomskom studiju novih medija na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu (2018). Član je Hrvatske udruge samostalnih umjetnika i Hrvatske udruge likovnih umjetnika-Split.

Snimatelj Gildovih akcija je Roko Birimiša, a izložba je organizirana uz podršku zaklade Kultura Nova, Grada Splita i Ministarstva kulture, te ostaje otvorena do 6. listopada.

image
Dračevačka akcija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 11:42