StoryEditorOCM
Ostalotko će sve pričati?

Novi Pričigin, ‘sve u šesnaest‘ šiba dalje, i to s novim vodstvom! A ovogodišnji program donosi i neka iznenađenja

Piše Lenka Gospodnetić
7. ožujka 2023. - 18:23

Ne vjerujte pričama (ako su zloguke), slušajte ih i radujte se! Priliku za to donosi novo izdanje Pričigina od 21. do 25. ožujka, jednog od najjačih splitskih brendova koji nikad neće postati komercijalan niti “fensi”; to je bio i ostao književno-pričalački događaj spontano nastao iz čiste ljubavi prema pričama i pričanju, no ipak pomno planiran kako bi što više ljudi i dalje (besplatno, kao uvijek) guštalo u njemu.

Novi Pričigin, šesnaesti po redu, “sve u šesnaest” šiba dalje, i to s novim vodstvom. Njegov “tata”, profesor Petar Filipić, malko se povukao, motor organizacije prepustio je jakim ženskim snagama. Ipak, Filipić će ga iz potaje pomno supervizirati te priskakati sa savjetima, što će nesebično nastaviti činiti i književnik Renato Baretić, čije je ime također zauvijek upisano u anale Pričigina. Naravno, to ga neće izbaviti od prirodno mu usađene dužnosti da i dalje pazi na nj, sudjeluje, motri, savjetuje, piše, priča, čak i vodi.

I sevdah je priča

Pričigin, dakle, od sada ima tri “mame”, naime umjetničku direktoricu i poznatu književnu prevoditeljicu Patriciju Horvat, na izvršnom je “timunu” dugogodišnja kulturna pregalica Maja Vrančić, a treći dio trolista čini moćna “žena iz sjene”, naime Viktoria Šižgorić Zorić, upućena u sve tajne Pričigina još otkad festival beba bijaše.

image

Maja Vrančić, Viktoria Šižgorić Zoric i Patricija Horvat

Maja Prgomet

Pričigin je stasao u tinejdžera pred kojim je dug i sretan život, nedajbože korone i druge nevolje koja bi ga mogla omesti (što se jednom zbilo).

Ove godine, unatoč turbulencijama oko izmjene upravljačke strukture, bit će to Pričigin za pamćenje! I ne samo to; prvi put svojevrsna ekstenzija festivala zbit će se na Cresu i Lošinju, to će pak biti 21. i 22. travnja.

Na prvi dan proljeća i prvi dan novog/starog i (Viktorijinom rukom) ponešto redizajniranog, a svakako osvježenog ovogodišnjeg Pričigina, publiku u amfiteatru Doma mladih u Splitu odmah čeka poslastica: autorska večer divne glazbenice, kraljice sevdaha Amire Medunjanin! Naziv je “Sevdah kao priča u pjesmi”, voditelj je Boris Dežulović.

image

Publiku odmah čeka poslastica: autorska večer divne glazbenice, kraljice sevdaha Amire Medunjanin

Ranko Suvar/Cropix

Tomu će prethoditi otvaranje, večer naziva “Hrvatske spisateljice i spisatelji pričaju”, uz gostovanje Sanje Baković, Lidije Deduš, Siniše Pavića, Andrije Škare, Davora Špišića i Marine Vujčić, a nije zgorega reći i da će završni dio prvog dana Pričigina obilježiti – party! U “Kocki” će u režiji DJ-a Duple biti jamačno sjajno, pogotovo ako se tulumarenju priključi i Amira...

image

Marina Vujčić

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Drugi dan bit će program naziva “Lijepa vaša: sram me i stid bilo, priče o... hm, kako da vam kažem...” uz voditelja Krunu Lokotara i regionalne pisce, uslijedit će potom priče turističkih vodiča “Ajte vi, svitu, lipo doma”, uz (od)vođenje Katje Grcić.

Moglo je i svršit gore

Treći dan idu priče namjernih Trećićana naziva “Sa Zagrebačke gore nikad ne vidi se more” (vodi, pogađate, Renato Baretić), potom PR-ovske priče uzbudljiva naziva “Kako prodati bijele bubrege” (vodi Jasen Boko), dok četvrti dan splitske spisateljice i spisatelji pričaju o blamaži u programu “Zemljo, otvori se”. Blam-palicu vodi Edi Matić, živo nas zanima što će nam ispričati gosti, među kojima su novinar i književnik Siniša Kekez, spisateljica Aleksandra Kardum, gimnazijski profesor i pisac Boris Škifić, mladi pisac Miro Morović...

image

Miro Morović

Sasa Buric/Cropix

Poslastica na kraju četvrtog dana Pričigina je autorska večer s gostom Radom Šerbedžijom, kojega ne treba posebno predstavljati, kao ni moderatora Ivicu Ivaniševića. Dovoljno je reći: “Radujte se, narodi”; gle, slučajno se i program tako zove...

Zadnjeg dana (petog, 25. ožujka u subotu) Pričigin se odvija malko dislocirano, dječji program “PriČAgin” bit će u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, dok je kao konac svega predviđen hommage Miljenku Smoji uz vođenje Herci Ganze u “Oštariji Viđakovi”, a naziv “Moglo je i svršit gore” svakako obećava – happy end. 

Amfiteatar Doma mladih (MKC)

Prvi dan, utorak, 21. 3. 2023.

19.00: Otvaranje Šesnaestog Pričigina + Hrvatske spisateljice i spisatelji pričaju: „Više nego jučer, manje nego sutra“, priče o inflaciji

Gosti: Sanja Baković, Lidija Deduš, Siniša Pavić, Andrija Škare, Davor Špišić, Marina Vujčić

Vodi: Patricija Horvat

20.45: „Sevdah kao priča u pjesmi“ – autorska večer

Gošća: Amira Medunjanin

Vodi: Boris Dežulović

22.00, Klub Kocka: Pričiginski party, DJ Duple

Drugi dan, srijeda, 22. 3. 2023.

19.00: Lijepa vaša: „Sram me i stid bilo!“, priče o… hm, kako da vam kažem…

Gosti: Đorđe Gregović (CG), Nikola Kuprešanin (HR), Aleksandar Prokopiev (MAK), Nenad Škaljac (HR), Goran Vojnović (SLO)

Vodi: Kruno Lokotar

20.30: „Ajte vi, svitu, lipo doma“, priče turističkih vodiča

Gosti: Tina Biluš, Lana Iljadica, Dino Ivančić, Danijela Matijević, Leo Nikolić, Ivica Profaca

Vodi: Katja Grcić

Treći dan, četvrtak, 23. 3. 2023.

19.00: „Sa Zagrebačke gore nikad ne vidi se more“, priče namjernih Trećićana

Gosti: Nataša Bokor, Ana Dokmanović, Žan Jakopač, Diana Magdić, Igor Tomljenović

Vodi: Renato Baretić

20.30: „Kako prodati bijele bubrege“, PR-ovske priče

Gosti: Željko Erceg, Krešimir Macan, Ankica Mamić, Jerko Trogrlić, Gordan Turković

Vodi: Jasen Boko

Četvrti dan, petak, 24. 3. 2023.

19.00: Splitske spisateljice i spisatelji pričaju: „Zemljo, otvori se“, priče o blamaži

Gosti: Marijo Glavaš, Aleksandra Kardum, Siniša Kekez, Miro Morović, Boris Škifić

Vodi: Edi Matić

20.30: „Radujte se, narodi“ – autorska večer

Gost: Rade Šerbedžija

Vodi: Ivica Ivanišević

Peti dan, subota 25. 3. 2023.

10.00: Dječji Pričigin: „PriČAgin“

Mjesto: Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnjica

12.00: „Moglo je i svršit gore“, Hommage Miljenku Smoji

Gosti: Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Siniša Reljić, Željko Rogošić

Vodi: Herci Ganza

Mjesto: Oštarija u Viđakovi‘

Prije priča - fotografije

Ovoga petka (10. ožujka) u Foto-klubu Split, u Marmontovoj, bit će u 19 sati otvorena izložba naziva "Pričigin narodu", kojom će se publika moći podsjetiti proteklih petnaest godina festivala priča. Fotografije potpisuje nekolicina autora, one su vizualni dokument koji je teško, no ne i nemoguće, prepričati. Pričigin govori više od tisuću riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 12:55