StoryEditorOCM
Ostalovice guru u zagrebu

Mogućnosti kreiranja mišljenja putem medija i društvenih mreža neograničene su, morat ćemo ih kontrolirati kao atomsko oružje, tvrdi Vice Tomasović

Piše Siniša Kekez
29. prosinca 2020. - 12:17
Vice Guru na otvaranju Salona mladih s predsjednikom Zoranom Milanovićem, da ne povjeruješ vlastitim očima  Privatni album

Vice Tomasović, intrigantni omiški umjetnik, prvi čovjek umjetničkog festivala Almissa Open Air i splitskoga HULU-a, predstavlja se na zagrebačkome Salonu mladih, koji traje do 31. prosinca, s projektom Vice Guru. Tomasović opisuje Gurua kao "fiktivnog lika koji živi na društvenim mrežama kao uspješni biznismen, direktora instituta za alternativno liječenje, režimskog motivacijskog trenera i iscjelitelja, ukratko vrhunac nacionalnog jet-seta".

Vice Guru, koji je prije nekoliko godina izazvao dosta pažnje i nesporazuma, na Salonu se susreo s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je došao vidjeti kakvim aktualni svijet vide mladi likovni umjetnici.

No, slijedi iznenađenje, sve viđeno je privid.

– Lažno se predstavljam duhovnim iscjeliteljem, ali sve ostalo je stvarno: ljudi i njihovi odnosi. Tako nisam ni išao u Zagreb, izložbu mi je postavila kolegica, ali sam na društvenim mrežama i medijima (zahvaljujući "Slobodnoj") prikazao da sam tamo u velikim radovima. Nisam ni bio na otvaranju kada je Milanović zaista došao do moga rada i zainteresirano promatrao kartu Zagreba s "morfogenetskim premrežavanjima", ali sam photoshopom prikazao alternativnu istinu u kojoj je Guru maltene savjetovao predsjednika.

Photoshopom sam prošle godine i predvidio Kolindinu aferu s jogom, a ove godine sam radionice joge koje su se održavale u sklopu Salona jednostavnom photoshop intervencijom prikazao kao radionice Vice Gurua i slično. Ovim primjerima pokušavam na benigan način govoriti o malignim skrivenim istinama, a sami radovi koji se mogu vidjeti na izložbama Vice Gurua govore o velikoj obmani, a alternativna medicina je samo eklatantan primjer onoga što nam se događa na drugim razinama – objašnjava Tomasović.

PSEUDOZNANOST I UMJETNOST

U kakvom je odnosu ovaj projekt s prijašnjim?

– Sve je ovo dio ciklusa Vice Guru, koji, osim instalacija, videoradova, fotografija i pseudoznanosti, čine medijski istupi i interakcija s korisnicima. Posebno je zanimljiv masovnomedijski umjetnički rad – naslovnica Slobodne Dalmacije 22. svibnja 2019., koja je na jednostavan način dokazala da živimo u razdoblju izmišljene stvarnosti. S urednicima i novinarom Damirom Šarcem osmislio sam taj performativno-medijski rad koji je čitatelje što kritički iščitavaju sadržaje trebao dodatno uvjeriti da upravo živimo programirani medijski realitet.

Što želite postići projektom?

– Kad shvatite da umjetnici u Hrvatskoj ne mogu živjeti od rada te koliko žrtvuju da bi proizveli kulturni sadržaj, pomislite da je kod nas umjetnost samo jedna sekta. Tako se mogu šaliti da je Vice Guru umjetnički rad u mediju alternativne znanosti jer je pseudoznanost mogući oblik suvremene umjetnosti. Eksperimentalno nemjerljiva područja bitka beskrajna su područja u kojima je sve moguće. Umjetnost i alternativa koriste taj potencijal za stvaranje virtualnih vrijednosti, jer potrebno je samo plasirati "proizvod" potrebitim potrošačima. Trudim se prikazati nevidljivo i osvijetliti međuprostore. Zato kao umjetnički materijal koristim izmišljenu stvarnost.

Imate li kakvih nesporazuma s ljudima koji vjeruju da je sve to ozbiljno?

– Najteže je bilo kada sam lani predstavio projekt u Splitu. Tad mnogi nisu znali radi li se o umjetničkom projektu ili sam skrenuo. Da bi se održao integritet projekta, trebalo je imati hrabrosti inzistirati na konceptu, ali kada bi stvari otišle predaleko, postupio bih kao u SMS-u: "Izračunom ezoterijske trigonometrije utvrdili smo Vam rješenje vaših financijskih interferencija: dovoljno je da obustavite sve kontakte s vračarama i tarot linijama. Ako u potpunosti prekinete sve vrste kontakata s alternativom, pa tako i s Vicom Guruom, poboljšanje dolazi za pet mjeseci. Svakim doticajem s tarotom, gatanjem, horoskopom i sl. će se proces znatno odužiti."

SUŽIVOT S POLUGAMA MOĆI

U prirodi ljudske vrste je biti pripadnikom zajednice, a svaka njeguje mehanizme kontrole mišljenja svojih jedinki. Teško se oduprijeti uniformiranim obrascima mišljenja, pogotovo danas kada su mogućnosti kreiranja mišljenja putem medija i algoritama društvenih mreža praktički neograničene. Morat ćemo ih početi kontrolirati kao što kontroliramo atomsko naoružanje, jer prepuštamo interesnim grupama da određuju što ćemo gledati i slušati. Što se tiče poluga moći, nisam imao nikakvih problema zato što se radi o umjetničkoj slobodi izražavanja. Iako sam imao neslužbenu ponudu da se uključim u mehanizam stvaranja lažnih vijesti za potrebe jedne buduće kampanje, ali daleko od toga da bih i razmišljao o tome.

Planirate li do zatvaranja Salona ići do Zagreba?

– Osobno ne, ali Vice Guru je tamo čitavo vrijeme, pa pogledajte objave, videa i fotografije. Treba li nam veći dokaz?

Slušaj, Braco, Guruovu pjesmu

Snimili ste i remikse nekih pjesama. Kakvo je bilo to multimedijalno iskustvo?
– Nastojim sa što manje truda i što više elegancije postići razvoj ovog lika, tako da tijekom trajanja Guruovih izložbi produciram fotomontaže, videa i javne objave te medijske istupe. Izložbe i radovi na izložbi su, premda jako kompleksni i uvjerljivi, samo podloga za razvoj šireg humorističnog narativa o lakovjernosti, manipulaciji, iskorištavanju i, općenitije, društvu u regresiji.

Kada sam saznao da je Boris Novković napisao pjesme za iscjelitelja Bracu sa Srebrnjaka, potražio sam videospot jer mi je sama ta činjenica bila zabavna. Tako sam pronašao Bracin video koji je nastao ovo ljeto u Omišu, točnije u kanjonu Cetine, na lokacijama gdje sam prethodno napravio nekoliko videoradova za projekt Vice Guru.

Logično mi je zato bilo napraviti remiks Novkovićeve pjesme i pomiješati videomaterijale, kako bih stvorio suludu priču o dolasku Brace na meditacije kod Vice Gurua. Inače Braco je najpoznatiji hrvatski iscjelitelj kojemu je Marina Abramović možda i ukrala koncept iscjeljenja pogledom i pretočila ga u svoj najpoznatiji rad "Umjetnik je prisutan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:36