StoryEditor
Ostaloistraživanje

Kultura u izolaciji: kako zadovoljavamo potrebe za kulturnim sadržajima s obzirom na izrečene mjere opreza vezane za pandemiju

Piše PSD
24. travnja 2020. - 12:32
Božo Radić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Zatvorena kazališta, knjižare i knjižnice, muzeji, galerije, kina i koncertne dvorane, različiti klupski i ostali prostori u kojima su se odvijale kulturne i zabavne aktivnosti, predstavljali su važan dio svakodnevnog života.

Upravo je cilj istraživanja „Kultura u izolaciji“ vidjeti kako i na koji način nadoknađujemo gubitak navedenih prostora te kako zadovoljavamo potrebe za kulturnim sadržajima s obzirom na izrečene mjere opreza vezane za COVID-19 pandemiju.

Stoga se ovim istraživanjem nastoji odgovoriti na nekoliko pitanja. Prije svega, istraživanjem želimo utvrditi različite obrasce konzumiranja kulturnih i medijskih sadržaja za vrijeme protuepidemijskih mjera.

Također, želimo ispitati na koje načine građani nastavljaju sudjelovati u kulturnom životu i koliko se u tu svrhu koriste novi mediji i tehnologije. S obzirom na trenutnu krizu uzrokovanu COVID-19 pandemijom, zanima nas s koliko sredstava i resursa građani uopće raspolažu kada je riječ o pristupu različitim kulturnim i medijskim sadržajima.

Pitanje koje nas posebno zanima odnosi se na nove oblike digitalnih nejednakosti u ostvarivanju kulturnih potreba. Podaci prikupljeni ovim istraživanjem pomoći će rasvjetljavanju posljedica COVID-19 pandemije na kulturni život i koristit će se u znanstvene i stručne potrebe.

Istraživanje provode doc. dr. sc. Željka Tonković i doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Ispunjavanje upitnika je dobrovoljno i u potpunosti anonimno. Vrijeme potrebno za ispunjavanje upitnika je između 15 i 20 minuta.

#KULTURA U IZOLACIJI

Izdvojeno

3. svibnja 2020. - 10:02