StoryEditor
Ostalogodina stripa

Jedna od najvažnijih svjetskih nagrada, Festivala stripa u Angoulemeu, dobio 18. broj hrvatskog strip-albuma  ‘Komikaze’ s radovima troje Dalmatinaca

Piše Jakov Kosanović
6. veljače 2020. - 17:50

Festival stripa Angouleme, renomirana manifestacija na jugozapadu Francuske, po nekima i najvažnija svjetska u devetoj umjetnosti, upravo je nagradila 18. broj hrvatskog strip albuma “Komikaze” u kategoriji nagrade za alternativni strip (Prix BD Alternative).

Nagrada se dodjeljuje od 1982., ali ove godine konkurencija je bila posebno živa jer je francusko ministarstvo kulture 2020. proglasilo godinom stripa. Svakako, sudjelovalo je 37 izdanja s različitih meridijana svijeta, a “Komikaze” su uz nagradu spremili status službenoga gosta dogodine, a i tisuću eura nagrade od sindikata alternativnih izdavača (Syndicat des editeurs alternatifs – sea).

Podsjetimo, Komikaze je međunarodna platforma stripa koja triput godišnje izlazi na webu (komikaze.hr), a izbor se tiska u albumima. I nagrađeni, osamnaesti broj urednički potpisuje Ivana Armanini, sadrži 120 stranica stripova (80 u boji), a nacrtalo ih je 23 autora i autorica iz 11 zemalja, od čega troje iz Dalmacije (Ivan Marušić i Miro Župa iz Splita, te Ena Jurov iz Zadra).

Olimpijske igre stripa

Angouleme je francuski srednjovjekovni gradić blizu atlantskog oceana u kojem je festival stripa jedini veći događaj, a cijeli grad mu je potpuno posvećen. Daleko od toga da mjesto ima status jedinog strip-hodočašća jer u Francuskoj više manjih mjesta ima sličan festival, ali je Angouleme u tome otišao najdalje, kontinuirano gradeći scenu već 37 godina. Festival se sastoji od pet tematskih šatora, ali i brojnih izložbi, radionica, performansa, tribina, ceremonija i sličnog šarenila oko kojega se struka rado okuplja. Ove godine u Angoulemu se okupilo 5810 profesionalaca iz 36 zemalja, od čega 1170 izlagača i 1587 akreditiranih autora.

Na ovim “Olimpijskim igrama stripa” Hrvatska je dobila i jednu 3. nagradu u kategoriji “Mladi neobjavljivani talenti” za dvije table koloriranog stripa bez riječi pod nazivom “Čovjek koji je kupio osmijeh” a donio ju je Miroslav Sekulić – Struja. Ovaj autor je potpuno nepoznat u svijetu hrvatskog stripa jer se ovim medijem bavi tek zadnjih nekoliko godina, a inače dolazi iz “fantasy” svijeta i velikih zidnih dekoracija. Karakterizira ga vrlo detaljan rad na svakom kadru u realističnom stilu ‘30-ih godina prošlog stoljeća, te vrlo rafinirana paleta “francuske škole”. Ova nagrada otvorila mu je brojna poznanstva, dosta fanova, kao i angažman za “Delcourt”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 12:36