StoryEditorOCM
OstaloNovo izdanje

Izišao 19. broj Komikaza s 30 autorskih imena

Piše J.K.
26. studenog 2020. - 20:00

Jedna od malo dobrih vijesti ovih dana, koja će razveseliti barem domaće ljubitelje stripa, tiče se činjenice da je objavljeno novo papirnato izdanje Komikaza, koje u svojem 19. broju predstavljaju ukupno 30 autorica i autora, na čak 128 stranica.

Ova dvojezična međunarodna strip-antologija, koja kontinuirano izlazi od 2002. godine, okuplja kolekciju suvremenog autorskog stripa različitih stilova, nacija i generacija, a početkom godine za svoj rad Komikaze su dobile i važno priznanje – nagradu na jednoj od najvećih i najvažnijih manifestacija posvećenih stripu, na festivalu u Angoulêmeu.

Podsjetimo, nagrada alternativnog stripa dodjeljuje se od 1982. i ove godine, koju je francusko ministarstvo kulture proglasilo godinom stripa, sudjelovalo je 37 izdanja iz cijelog svijeta. Sljedeće godine Komikaze će biti službeni gost festivala i primiti 1000 eura nagrade od sindikata alternativnih izdavača (Syndicat des editeurs alternatifs – SEA).

Svakako, jedanaest autora i autorica stripova u novom broju Komikaza mlađe je generacije, odnosno ispod 30 godina starosti, dok domaće snage brani čak trinaestero autora i autorica iz Hrvatske, a to su: Nikolina Fuzul, Tea Jurišić, Nikša Janković, Apolonija Lučić, Korina Hunjak, Ivana Armanini, Damir Stojnić, Domagoj Krip, Ivan Marušić, Milan Trenc, Ena Jurov i Luka Čačić. Zastupljeni su i stripaši i stripašice iz Italije, Francuske, Njemačke, Srbije, Slovenije, Poljske, Danske, SAD-a i Kanade. J.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 21:25