StoryEditor
Ostaloodlazak dive

Napustila nas je Neda Arnerić, najveći seks simbol bivše Jugoslavije

11. siječnja 2020. - 13:20
Zagreb, 161215. Glumica Neda Arneric na pozornici Zagrebackog kazalista mladih.Sandra Simunovic/Cropix

Ugasila se jedna od posljednjih megazvijezda ex-YU kinematografije. Umrla je div(n)a Neda Arnerić (1953. - 2020.), glumica koja se našla pred kamerama već kao tinejdžerka, a posljednju ulogu je ostvarila 2018. u hrvatskom filmu "Aleksi", igrajući majku Tihane Lazović. Otkrio ju je redatelj Puriša Đorđević i dao joj ulogu u filmu "San". Nedin filmski san tad je počeo.

Imala je svega 15 godina kad je zaigrala u filmu "Višnja na Tašmajdanu", gdje je glumački debi ostvario Arsen Dedić. Do polovine sedamdesetih već se ustoličila kao zvijezda na jugoslavenskom filmskom nebu ("Divlji anđeli", "Užička republika", "Sutjeska"...). U tom razdoblju je zamalo postala i međunarodna zvijezda. Glumila je u nekolicini talijanskih i francuskih drama ili komedija ("Erotoman"), ali i američkom akcijskom serijalu "Shaft" ("Shaft In Africa").

Ipak, svjetskom zvijezdom nije postala: u intervjuu iz 2013. rekla nam je da nije bila za to, "dovoljno ambiciozna i spremna da cijeli svoj život podredi poslu". Zato je ostala regionalna zvijezda čiji se sjaj, ali i glumačka zrelost, povećavao iz filma u film ("Kvar"), serije u seriju ("Otpisani", "Grlom u jagode"), uloge u ulogu. Osvojila je Srebrnu arenu za "Ispravi se Delfina", a tri godine poslije se odvezla u legendu autobusom iz "Ko to tamo peva". Bila je nezaboravna kao Mlada koju Slavko Štimac pokušava povaliti u šumi ("I tata bi, sine!"), a Dragan Nikolić je šmekerski zavodi ("Život, ljubav... to ti je ko pjesma. Ako ne legnu u pravom trenutku, kao da ih nema...").

Ta scena i citat "I tata bi, sine!" predodredili su joj karijeru. Arnerić je znala od tog "erotskog" imidža bježati u uloge buržujskih kćerki ("Večernja zvona"), ali ga i okrenuti u svoju korist, kao u erotskoj drami "Haloa, praznik kurvi" kojom je osvojila Zlatnu arenu. U zreloj fazi karijere, devedesetih i dvijetisućitih, kad je počela igrati uloge majki ("Nebeska udica", "Nataša"), s time se pomirila, kao i još jedna inteligentna ljepotica i odlična glumica Sharon Stone.

- “I tata bi, sine“ proganjalo me je sigurno nekih 15-ak godina. Nekad sam znala biti ljuta, ipak sam bila malo mlađa tada. No, kako je vrijeme prolazilo, sve mi je više imponiralo. Rekla sam si: “Vidi, bogati, pa ovi ljudi znaju cijeli film napamet, a ti si sudjelovala u njemu, pa to nije loše“. Tako da sam shvatila to kao kompliment.

Ja sad kad vrtim film unazad znam koliko mi je značilo da budem priznata od strane ozbiljnih redatelja i kad sam radila s njima, onda sam shvatila da nisam samo “femme fatale“, kako su me strpali u taj koš. A danas, bo'me, to mi čak i prija i smijuljim se. Velim, bolje da su me tako smatrali, nego držali netalentiranom, ružnom glumicom – otkrila nam je u intervjuu.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 12:09