StoryEditorOCM
OstaloHVAR ART UPDATE

Hvarski umjetnici izloženim djelima u galeriji Arsenal propituju našu stvarnost

23. lipnja 2023. - 08:53

U prepunoj galeriji "Arsenal" nedavno je otvorena izložba "HVAR ART UPDATE", na kojoj se recentnim radovima predstavlja petero hvarskih umjetnika, pet različitih osobnosti i senzibiliteta: Dino Bićanić, Danka Hančević Milinović, Đani Ivančević, Maja Jelušić i Zoran Miliša.

 "HVAR ART UPDATE" je zapravo nastavak ranijih uspješnih projekata - "Pozitiv - negativ" i "HVAR URB ART" - u zajedničkoj organizaciji Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine te uz tehničku potporu tvrtke "Kantharos" d.o.o. iz Hvara. Kao i u spomenutim projektima u kojima su hvarski umjetnici svojim djelima progovarali o utjecaju turizma na život lokalne zajednice, i ovaj put, treću godinu za redom, pod vodstvom Dejanire Burmas Domančić, više kustosice Muzeja hvarske baštine i u koordinaciji voditeljice Odsjeka za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara Katije Vučetić, daju vlastito viđenje otočne svakodnevice.

image

Hvar, 190623.
Sa svecanog otvaranja izlozbe ‘HVAR ART UPDATE‘ u galeriji ‘Arsenal‘ u Hvaru,
Na slici su radovi kipara Dina Bicanica,
Foto: Eduard Viskovic

Eduard Viskovic
image

djelo Đanija  Ivančevića
 

Eduard Viskovic

Ljude koji žive na istom prostoru često muče slični problemi i vesele iste stvari, a prednost umjetnika je da ono o čemu mi razmišljamo i ponekad govorimo mogu izraziti na način da stvore rad, jedinstven i neponovljiv, umjetničko djelo. Na taj način pružaju nam mogućnost da osvijestimo neka naša slična preispitivanja, dvojbe i/ili komentare ili nam ‘samo‘ daju priliku da uživamo u lijepom.

Ovaj niz izložbi hvarskih umjetnika koji, svaki na svoj način, propituju našu zajedničku stvarnost, upravo to pokazuje - istaknula je kustosica izložbe Burmas Domančić te dodala da je želja organizatora da ovakve izložbe postanu tradicionalne, nešto poput Hvarskog salona, kako bi umjetnici svake godine dobili priliku da pokažu što ih zaokuplja, muči ili nadahnjuje.

image

ledava izlozbu,
Foto: Eduard Viskovic

Eduard Viskovic

Kipar Dino Bićanić fotodokumentacijom originalnog blagdanskog performansa preispituje zadano blagdansko ozračje uz nametnutu pretjeranu radost i koncept darivanja koji iz toga obvezno proizlazi. Danka Hančević Milinović ponovo oduševljava svojim jedinstvenim nadrealnim kompozicijama u maniri stripa i pop arta, za koje promatrač nije siguran jesu li tužne ili smiješne, zabavne dosjetke ili ozbiljni komentari društvene zbilje.

Fotografija Đanija Ivančevića izravno i surovo podsjeća na ono s čim se kad-tad moramo ozbiljno suočiti i pozabaviti, a to je famozna "održivost" i svijest o tome da smo prostor na kojem živimo posudili od svojih predaka da bi ga sačuvali za svoje potomke. Maja Jelušić slici Arsenala, na kojoj su u formi kolaža dodani i isječci iz njene poezije, suprotstavlja kvadrate s ispisima iz starog kućnog dnevnika nastalog pred Drugi svjetski rat, pronađenog u njenoj kući koja se naslanja upravo na zgradu Arsenala. Instalacijom "Project Mar" autorica povezuje dvije stanovnice iste kuće, razdvojene u vremenu, ali neraskidivo povezane u prostoru.

Zoran Miliša je pak zaokupljen temom kako se globalna zbivanja odražavaju na naš svakodnevni život i možemo li uopće na što utjecati. Kao pažljivi promatrač i nemilosrdni komentator, bavi se i temama vezanima uz prošlu pandemiju i fenomenom opravdanog ili neopravdanog straha, a pokazuje nam i svoju zastrašujuću futurističku viziju svijeta.

Izložba će u galeriji Arsenal biti otvorena do 4. srpnja.

                                                                                        

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 06:03