StoryEditorOCM
OstaloCulture Hub Croatia

Hoću umjetnost u svoju butigu: vlasnici mjenjačnica i suvenirnica iz splitske gradske jezgre ustupili prostore umjetnicima za izlaganje

Piše Jakov Kosanović
30. siječnja 2021. - 08:11

Povijesni centar Splita u zimskim danima, vidjeli ste to i sami, ne izgleda kao grad živih ljudi, nego kao neka kulisa sjećanja. U gradu se nemate gdje zaustaviti, nego sami sa svojim odrazom u staklenim vratima zatvorenih restorana i kafića.

Doduše, to je sad više zalog pandemije negoli svega što se inače zatvara poslije ljeta jer u nama ne vidi računicu. Sad je, dakle, pustoš zbog COVID-a, ali dok nas bolest još nije bila spremila doma – turisti jesu. I ništa se nije učinilo protiv toga. To jest gotovo ništa, jer Marina Batinić, Jasmina Šarić i Kristina Tešija ipak jesu nešto, i to ne malo.

Sve tri diplomirale su na Filozofskom fakultetu u Splitu, gdje su se i upoznale. Poslije su nastavile obrazovanje izvan Hrvatske; Marina se bavila upravljanjem kulturnom baštinom, Jasmina suvremenom umjetnošću, a Kristina medijima. Zajedno su formirale Culture Hub Croatia, a ove godine kao suradnica pridružila im se i umjetnica Andrea Resner.

Kako ste došle do ideje o formiranju centra Culture Hub Croatia (CHC) i o čemu se tu radi?

– Razmišljale smo o tome na koji način možemo iskoristiti stečena znanja i iskustva, a pritom raditi ono što volimo. Smatramo da je u Hrvatskoj potencijal kulturnog i kreativnog sektora još uvijek nedovoljno prepoznat, u njega se ne ulaže dovoljno. Kroz CHC nastojimo promijeniti tu percepciju oslanjajući se na međusobno učenje, suradnju, otvorenost i inovativnost. Manjak vlastita prostora na početku našeg djelovanja uzele smo kao prednost te smo veliki broj aktivnosti organizirale upravo kroz suradnje. Sada, na isti način, želimo biti ta organizacija koja daje prostor drugima, ne samo fizički, nego i idejno – prostor za kreiranje projekata od društvenog značenja, prostor za učenje i razvoj, jer smatramo da jedino kroz zajednički rad i solidarnost možemo postići promjenu.

POSVAJANJE PROSTORA

Prošle godine bila je riječ o pet splitskih suvenirnica i mjenjačnica koje su bile otvorene za umjetničko djelovanje i izlaganje... Jesu li ove godine isti prostori u pitanju (i isti termin)?

– U ovoj smo godini zadržale dva prostora koja smo koristile i lani; riječ je o suvenirnici "Diocletiano" u Bosanskoj, te mjenjačnici u Nepotovoj ulici. Uz njih, imamo mogućnost korištenja četiriju novih, vrlo zanimljivih prostora koji se nalaze u Dominisovoj ulici – to su restoran, wine bar i tapas bar brenda "Uje" i turistička agencija "Splitlicious". Drago nam je što je prošlogodišnji projekt rezultirao odazivom nekolicine lokalnih poduzetnika koji su prepoznali zanimljivost inicijative i odlučili se uključiti. Prvi dio programa "Praznina" održat će se od 30. siječnja do 20. veljače, a posjetitelji će moći posjetiti otvorene ateljee u razdoblju od 10 do 13 i od 16 do 19 sati. Važan aspekt je programska linija "Posvoji prostor", kojom pozivamo sve lokalne pojedince, kolektive i udruge da nam se pridruže u stvaranju programa i oživljavanju gradske jezgre. I ova nas je godina uspjela iznenaditi jer se kalendar jako brzo puni zanimljivim, kvalitetnim i kreativnim prijedlozima, koji ovaj put ne dolaze samo iz Splita, nego i iz Zagreba, Zadra i Drniša, pa se čini očitim da sve one potrebe i želje koje smo uočile lani nisu nužno problemi lokalnoga karaktera, nego oslikavaju potrebe kako kreativnih pojedinaca, tako i sektora civilnog društva općenito.

Projekt "Praznine 2020." provukao se taman prije pandemije, u veljači. Ove godine možda budete imali sreću da će mjere popustiti. Svejedno, rezidenti će vjerojatno biti mahom naši državljani, za razliku od prošle godine, kad ste imali i prekogranične goste?

– Ne znamo ni same što nas čeka jer se situacija mijenja iz dana u dan, ali nastavljamo po planu i u namjeri da uključimo nekoliko umjetnica iz susjednih zemalja. To nam je iznimno bitno jer ideja projekta je da uz oživljavanje povijesne jezgre ponudimo i uvid u suvremene umjetničke prakse iz regije, upravo kroz gostovanja umjetnika koje nemamo često priliku vidjeti u Hrvatskoj. Sam princip otvorenih studija je približiti umjetnički rad i proces koji je često zanemaren. Stoga se ne radi o izložbenom formatu, nego o otkrivanju umjetničkih praksi kroz direktnu interakciju s umjetnikom/com u privremenom ateljeu.

VIDEO U MJENJAČNICI

Umjetnici/ce koji će boraviti u otvorenim ateljeima ove godine su: Tanja Deman, Marko Gutić Mižimakov, Tin Dožić i Bojan Koštić (Hrvatska), Ivana Radovanović i Teodora Nikčević (Crna Gora) te Donika Cina (Albanija). Neke od umjetnika uključit ćemo kroz online razgovore i prikazivanje njihovih videoradova u izlogu mjenjačnice, a s obzirom na to da je ove godine program cjelogodišnji, nekoliko drugih umjetnika pridružit će nam se u idućim mjesecima i sudjelovati kroz participativne performanse. Stoga, ako nam situacija ne dopusti ugostiti navedene umjetnike u veljači, svakako će nam doći čim to bude moguće.

Ove zime za pustoš u centru nije kriva turistifikacija, nego pandemija, pa ipak, vaša misija ne gubi na vrijednosti – opet je riječ o povratku života u centar...

– Tako je. Zapravo je teško ignorirati činjenicu da posljedice zdravstvene krize nije osjetio samo kulturni sektor, nego svi, uključujući, ironično, i sektor turizma. Kod kulturnog i kreativnog područja pandemija je samo naglasila probleme s kojima se ovi sektori i pojedinci u njima svakodnevno susreću u radu. Zato se kroz "Praznine 2021" dijelom referiramo i na opće stanje prouzročeno pandemijom, pa su umjetnici koji će sudjelovati u programu pozvani referirati se na problematiku praznina i kontekstualizaciju istih. I inače u našem radu, svaku nesigurnost ili prepreku shvaćamo kao priliku za inovativnost i istraživanje novih mogućnosti, i to uvijek kroz direktno djelovanje i poticanje na akciju, radije nego kritiziranje situacije u kojoj se nalazimo.

Na koji je način uređen aranžman s vlasnicima prostora? Kako oni ili njihovi kolege gledaju na projekt "Praznine"? Kao na nešto što njihov prostor "oplemenjuje" ili "okupira"?

– Prošle godine, tražeći prostore, nije bilo jednostavno objasniti što mi zapravo radimo i što želimo time postići. Naravno, nailazile smo na otpor i sumnjičavost. Ipak, imale smo sreće da smo naišle na nekoliko lokalnih poduzetnika koji su bili otvoreni za naše ideje te smo uspostavili lijepu suradnju. Što se tiče aranžmana, tj. dogovora koji imamo, mi pokrivamo osnovne troškove koje imamo tijekom programa. Važno nam je da ustupanjem prostora oni nisu na gubitku, dapače, želimo ih zauzvrat i dodatno promovirati. S obzirom na visine najma prostora u centru, teško da bi nam ovi prostori ikad bili dostupni na drugi način. Ove godine, na sreću, nije bilo poteškoća na tom planu i sretne smo što imamo prostore koji će inspirirati i umjetnike i lokalnu zajednicu na drukčije promišljanje grada.

TEŠKO DO SREDSTAVA

Koji je feedback s obzirom na prošlu godinu? Na koji se način splitska rezidencija odrazila na stvaralaštvo gostujućih umjetnika?

– Dobili smo pozitivan feedback i od sudionika i posjetitelja prošlogodišnjeg izdanja, što nam je bio poticaj da i ove godine, unatoč okolnostima, nastavimo s projektom. Jako nam je drago da je rezidencija potaknula neke produkcije koje su se spontano dogodile, inspirirane okruženjem i kontekstom u kojem su se umjetnici zatekli. Vesele nas međusobna upoznavanja i ostvarene suradnje na međunarodnoj razini. Razlog zbog kojeg pozivamo umjetnike i izvan Splita jest taj što oni mogu dati gradu i cijeloj situaciji jedno novo čitanje, drukčije od našeg. Tu vidimo priliku za proširenje diskursa i stvaranje nekih novih scenarija.

A na koji način se odrazilo na vas? Kako vidite budućnost vašeg projekta u gradu u kojem preko zime hibernira 50-ak sličnih prostora, to prije što situacija vjerojatno neće biti drukčija u sezoni 2021./2022.?

– Naš dugoročni cilj od samog početka bio je imati vlastiti prostor za djelovanje, kreativni hub u Splitu kao neovisan, održiv prostor koji je otvoren za svakoga. Ovu inicijativu smatramo eksperimentom koji nam je već u prvoj godini pokazao da velika potreba za takvim prostorom postoji, ne samo od umjetnika koji nemaju prostora za djelovanje, nego i od ostalih pojedinaca i udruga civilnog društva. Svakako, voljele bismo da ovakav kreativni model upravljanja kulturnom baštinom postane praksa. Velik broj ovih prostora je u vlasništvu Grada Splita, stoga bi poticaji koje bi Grad mogao ponuditi lokalnim poduzetnicima za ovakvu vrstu prenamjene u zimskom razdoblju uvelike potaknuli i ostale da se uključe te omogućili da zajednički i međusektorskom suradnjom održimo grad na životu. Imale smo sreće da su nas do sada podržali njemačka fondacija Allianz Kulturstiftung, Ministarstvo kulture RH te Zaklada Kultura nova, no traženje sredstava za realizaciju ovako velikog projekta nije jednostavno i bolja suradnja na lokalnoj razini je svakako potrebna. U svakom slučaju, planiramo ovakve i slične aktivnosti nastaviti kontinuirano provoditi u našem jedinstvenom prostoru kreativnog huba, za kojim smo trenutačno u potrazi. Ovim putem apeliramo na vlasnike napuštenih ili praznih prostora u Splitu, ne nužno u povijesnoj jezgri, da nam se jave ako u "Prazninama" i našem radu prepoznaju priliku za suradnju i nastavak priče.

Program za vikend

Otvoreni atelje/ Tanja Deman (Dominisova 9, subota i nedjelja 10-13 h i 16-19 h)
Posvojeni prostor: Izložba "Kartoniziraj" (Dominisova 3, subota i nedjelja 10-13 h i 16-19 h)
Posvojeni prostor: Gledati ne znači vidjeti (Bosanska 4, subota 10-12 h, nedjelja 10-13 h i 16-19 h)
CHCtalks: On Circling (razgovor s Katarinom Šoškić) - subota, 19 h (razgovor će se održati online, putem aplikacije Zoom i bit će uživo prenošen na FB stranici Culture Hub Croatia)
Katarina Šoškić: Tourist Agency (projekcija videorada, izlog mjenjačnice u Nepotovoj 1, subota i nedjelja 16-21 h)
CHC info point (Dominisova 3, subota i nedjelja 10-13 h i 16-19 h)

Poruka gradskoj upravi
 
Što biste poručili gradskoj upravi, na koji način oživiti grad u zimskom razdoblju, neovisno o vašoj shemi? Kako pomiriti imperative masovnog turizma i života izvan sezone?

– Smatramo da je ovakav koncept otvoren za različite modifikacije, ovisno o trenutačnim potrebama lokalnog stanovništva. U Splitu djeluju brojni pojedinci i kolektivi koji su otvoreni za suradnju, imaju izvrsne ideje, ali ih nerijetko uvjeti prekarnog rada obeshrabre u djelovanju. "Praznine" pokazuju da su umrežavanje i suradnja nužni, ali je nužno i razumijevanje Grada – razumijevanje potreba i potencijala lokalnog stanovništva, prihvaćanje inovativnih ideja koje izlaze iz tradicionalnih okvira, jednako kao i uviđanje potencijala koji gradska jezgra nudi. Važno je da kao pojedinci djelujemo i reagiramo na probleme u društvu, bez čekanja da to netko učini umjesto nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2022 05:23