StoryEditor
Ostaloslike kao dokumenti

Dvodnevna splitska međunarodna konferencija o Mediteranu između kršćanstva i i Osmanskog Carstva između virtualnosti i osobne nazočnosti

16. rujna 2020. - 11:35
Dr. sc. Ivana Čapeta Rakić: Primarni cilj projekta je umrežavanje istraživača i znanstvenika   Filozofski fakultet Split

U srijedu i četvrtak na Filozofskom fakultetu u Splitu održava se međunarodna konferencija "Slike i granice: Mediteran između kršćanstva i Osmanskog Carstva u ranom novom vijeku" kao jedna od aktivnosti velikog europskog projekta u koji su uključene ukupno 32 zemlje i gotovo sto sudionika iz različitih društvenih i humanističkih područja.

– Sama ideja za temu projekta krenula je od spoznaje da su dosadašnja istraživanja mahom bila fokusirana na pojedinačna geografska područja, primjerice Iberski poluotok ili Italiju – kaže dr. sc. Ivana Čapeta Rakić s Odsjeka za povijest umjetnosti u Splitu.

– Pri tome se često događalo da se u literaturi razmatra utjecaj islamske kulture na kulturno nasljeđe Španjolske, a da, primjerice, izostane širi geopolitički kontekst i poveznice s jugom Italije, a posredno i današnjim jugom Hrvatske, odnosno tadašnjom Dubrovačkom Republikom. Stoga je primarni cilj projekta umrežavanje istraživača i znanstvenika iz različitih znanstvenih i geografskih područja kako bi ostvarili bolju međusobnu komunikaciju i suradnju – dodaje dr. Ivana Čapeta Rakić.

– Jedan od načina kroz koji se u ljudskoj povijesti reflektira kriza, bilo političke ili zdravstvene naravi, jest kroz prizmu slike. Naime, još je kulturni povjesničar dr. sc. Peter Burke sa Sveučilišta u Cambridgeu, koji će i sudjelovati na konferenciji u Splitu, istaknuo važnost slike kao povijesnog dokaza. Poticao je povjesničare i druge istraživače na njezinu uporabu, no ujedno je upozoravao moguće korisnike i na potencijalne zamke – kaže dr. Čapeta Rakić.

Neke od tema i pitanja koji će se razmatrati na konferenciji su – kako slike dokumentiraju pobjede i poraze u ratnim sukobima između kršćanskog i islamskog svijeta; kakva je bila slika i (samo)percepcija ishoda borbi među Osmanlijama i unutar teritorija pod njihovom vlašću, govorit će se o čudotvornim slikama, proročanstvima, propovijedima, o tome kako su se slike i riječi koristile za potporu vjeri u pozitivan ishod sukoba te o slikama kao didaktičkim sredstvima u cilju preobraćenja vjernika u zemljama Mediterana.

Profesor Burke održat će pozvano predavanje naslovljeno "Rana moderna Europa, kulturna hibridnost i islamska umjetnost", a drugo pozvano predavanje održat će povjesničar umjetnosti dr. sc. Joško Belamarić s Instituta za povijest umjetnosti u Splitu.
Sama konferencija održat će se na virtualnoj platformi Cisco Webex, dok će pet govornika biti osobno nazočno u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 09:22