StoryEditor
OstaloMKC Split

Deset dana vrhunskog dizajna

14. listopada 2020. - 14:03
Tri profila izložbe: Cuculić, Nova Evropa i Matko Meštrović  Multimedijalni kulturni centar

U galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu u Domu mladih večeras u 19 sati otvaraju se tri izložbe iz produkcije Hrvatskog dizajnerskog društva, realizirane u suradnji s Platformom 9,81 i MKC-om te u partnerstvu s Dizajnom vizualnih komunikacija UMAS.

Riječ je o izložbi plakata grafičkog dizajnera Vanje Cuculića za Gradsko dramsko kazalište Gavella nastalih od 2005. do 2019., zatim o pregledu aktivnosti intermedijalnog projekta i kolektiva NEP/Nova Evropa od ranih 80-ih do ranih 90-ih godina 20. stoljeća, te o tematskoj izložbi posvećenoj teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića.

Izložba "Vanja Cuculić: Drama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019." sadržana je u izboru jednog od najzanimljivijih plakatnih opusa u suvremenom hrvatskom grafičkom dizajnu, onaj Vanje Cuculića za GDK Gavella.

"Ovi su plakati oblikovali lice jednog javnog teatra, stimulirali pažnju i imaginaciju promatrača, kreirali snažne vizualne predodžbe o predstavama za koje su dizajnirani, ali i o samom kazalištu te kreativnom potencijalu medija plakata danas", zapisao je kustos izložbe Marko Golub.

Osim plakata, na izložbi se prikazuje i kratki dokumentarni film, autora Marka Goluba i Ore Mušćet te snimatelja i montažera Mirana Krčadinca, u kojem Cuculić govori o svojem kreativnom procesu i specifičnim promišljanjima medija plakata, uz osvrtanje na pojedine primjere.

Konačno, izložba "NEP/Nova Evropa: Kunst ist Zeitlos • Europa endlos" posvećena je projektu Nova Evropa i istoimenom kolektivu (Dejan Kršić, Jane Štravs, Gordana Brzović) koji je od ranih 80-ih do ranih 90-ih godina djelovao na razmeđu grafičkog dizajna, medijske umjetnosti, teorije, nezavisnog izdavaštva, eksperimentalne glazbe i videa.

Izložba daje presjek NEP-ovih aktivnosti i artefakata – fanzina, xerox grafika, kolaža, plakata, fotografija, dizajna publikacija i glazbenih albuma, u rasponu od autorskih radova NEP-a do dizajna za klijente (omotnice ploča Let 3, Rijeka-Paris-Texas, časopis Quorum itd.).

Dio izložbe čine i novi grafički radovi, svojevrsni kolektivni hommage Novoj Evropi iz vizure kolega dizajnera, umjetnika i drugih kreativaca različitih generacija.

Sve tri izložbe ostaju otvorene do 23. listopada.

Pola stoljeća zagovaranja dizajna

Izložba "Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn" posvećena je teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 60-ih godina 20. stoljeća do današnjih dana, a ujedno portretira osobnost koja je snažno utjecala na razumijevanje dizajna i njegove uloge, kao i razumijevanje Meštrovićeva, ali i našeg odnosa s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem.

Izložba pokriva Meštrovićeve likovnokritičarske početke, ulogu u pokretanju i kreiranju teorijskog diskursa Novih tendencija, svjetonazorsko okruženje Gorgone, aktivnosti Centra za industrijsko oblikovanje, evoluciju njegova teorijskog pisanja o dizajnu i okolini, dinamičnu mrežu međunarodnih veza i kontakata, rad na Radioteleviziji Zagreb te sudjelovanja u radu brojnih strukovnih žirija.

Tu su i različite inicijative za osnivanje visokoškolskog obrazovanja dizajnera koje 1989. kulminiraju pokretanjem Studija dizajna u Zagrebu, do vođenja Zavoda za kulturu Hrvatske, predavanja teorije na Studiju dizajna u Zagrebu i rada na Ekonomskom institutu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 14:04