StoryEditor
OstaloNove dogodovštine

Barokni Čovjek ne može u Sabor, jer, za razliku od naših dragih zastupnika, on zbilja i rješava probleme, kaže strip autor Vinko Barić

Piše Jakov Kosanović Tom Dubravec/ CROPIX
26. rujna 2020. - 12:15
Vinko BarićTom Dubravec/Cropix

Sasvim na svoj način živi Barokni Čovjek. On živi u stripu, a strip u rukama Vinka Barića, koji pak živi u Solinu.

Uglavnom, i u Baroknog Čovjeka malko je neobičan um, i on posao svaki na svoj način radi. Vjerna Barićeva publika upoznala ga je i prije 2016., kad je objavljen prvi strip-album s ovim likom, "Dogodovštine Baroknog Čovjeka“.

Danas, četiri godine, dva benda (Ilija i zrno žita, Naporno suicid), po jedan libar (Hrvatski punk i novi val 1976. – 87.) i pandemiju kasnije, Vinko je objavio drugi strip-album s 30-ak epizoda, pod naslovom "Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka“.

Antijunak s vlasuljom Ruđera Boškovića i brkovima Marka Skeje ovdje je kontra baroknih čovječuljaka, bosanskog faraona Piramida Prvog, lažnog cara Šćepana Malog, zlokobne mumije, Panča Vile i izopačenih vilenjaka, Borovog Krelca, izvitoperenog panja Vaclava, Velikog Lignjata i brojnih drugih, pa i famoznih trozecova.

Ništa se u liku i djelu Baroknog Čovjeka promijenilo nije otkad je ugledao svjetlo Solina, potvrđuje i Barić.

- Pa zapravo se nije ništa promijenilo osim samog grafičkog izričaja stripa jer ovaj drugi album kompletno sam nacrtao u kombiniranoj tehnici tuša i olovke, a to smatram svojevrsnom inovacijom unutar korpusa domaćeg stripa jer to kod nas nije uobičajena tehnika stripovskog crteža.

Već u prvom albumu odredio sam neke karakteristike lika i serijala, i zapravo se cijelo vrijeme čvrsto držim te neke matrice. Univerzum Baroknog Čovjeka i njegovih čudnovatih likova upravo zato i funkcionira.

Prethodni album objavio si 2016. I tada je lik uzeo više godina rada. Uz rijetke iznimke sam ga pišeš, apsolutno ga crtaš sam, a bogme ga sam i izdaješ. Da Barokni Čovjek nije tako društven, bio bi to pustinjački posao...

- Da, to je jedan autorski strip. U ovom novom albumu dvije epizode stripa ponovo je napisao Toni Faver, inače scenarist i izdavač Lavanderman projekta.

Sve ostalo napisao sam i smislio sam i trebalo mi je neke dvije godine da izradim 70-ak stranica. Naravno, bilo je tu i puno škarta, odbačenih i nezavršenih epizoda, pokušaja, skica...

Strip u osnovi i jest pustinjački posao, pogotovo autorski strip kojim se ja bavim. Zahtijeva strpljenje i dobre živce. Da ne bude zabune, ne radim samo autorski strip, jer uz Baroknog Čovjeka crtam i neke epizode serijala Lavanderman, ali po scenarijima Tonija Favera.

Mojih likova ima i po ulici

Dogodi li ti se nekad da šetaš Solinom, Splitom i okolicom i u pravome životu vidiš nešto što bi Baroknome dobro sjelo u njegovome?

- Pa naletim tu i tamo na poneku spodobu koja kao da je ispala iz mojih stripova, dogodi se i to da ga odmah u glavi smjestim kao lika u neki strip. Možda sam podsvjesno nekog takvog tipa ugradio i u neku epizodu Baroknog Čovjeka.

Barokni čovjek naizgled djeluje u jednom sasvim svojem fikcijskom svijetu. Premda ima likova koji prizivaju autentične povijesne figure - poput Casanove, Šćepana Malog, Hasanaginice - čini mi se da je radnja tvojih stripova zatvorena u autoreferencijalnom krugu.

Mislim, nema tu nekog komentara na život naš svakodnevni, kao što ga ima u tvom punku...


- Punk jest stvoren da komentira i kritizira, a Barokni Čovjek, jedan u biti stilizirani proizvod, ipak bolje funkcionira u svom davnom baroknom svijetu nego da trendovski ide kritizirati svakodnevicu 21. stoljeća.

Ne želim pojednostavnjivati, ali naslućuje se narativni kostur dogodovština: Barokni čovjek dobije pismo, kaže jebemti, upadne u problem, vikne bulšit, riješi ga, proslavi u budoiru... Otkrij nam koliko možeš - kako nabacuješ meso radnje? Planski, spontano, trezven ili manje od toga?

- Svakako nastojim biti trezven dok radim scenarije, ha ha. Scenariji u biti nastaju kao vrlo grube i jednostavne skice s tekstom i brzinskim krokijima kadrova i onda to prebacim na hamer i napravim "ufino”.

Prije scenarija stvorim same likove protivnika Baroknog Čovjeka, i onda im dam karakter te nakon toga se bacim na radnju. Dosta toga i otpadne u procesu, dio se izmijeni i tako. Narativni kostur u osnovi je isti u svih 50-ak epizoda i baš ta predvidljivost ima u sebi jednu komičnu notu.

Kako se prodaju stripovi

On živi promiskuitetno, pije, ali i rješava probleme svojih korenspondenata. Na kraju rješenje ili problem pretvara u seksualni fetiš. On je nemogući junak. Takvoga bismo prije našli u Saboru negoli u stripu...

Ne bismo ga našli u Saboru jer za razliku od naših dragih zastupnika Barokni Čovjek zbilja i rješava probleme. Nemogući junak jest, u svakom slučaju osebujna ličnost, antijunak.

Da sam pišeš pismo svome junaku, kako bi ga pozvao upomoć za dalmatinski strip? I što bi Barokni Čovjek tu uopće mogao napraviti?

- Pa eto da napravi jedan mali strip-festival u Splitu i da pogura fanzin "Majdanska Garaža“ koji izlazi u Solinu i koji uređujem zajedno s Damirom Ercegovićem i Ladanom Mehićem.

Kad smo prije govorili o soliranju, nismo spomenuli da si ti i sam svoj kolporter. Ako nije tajna, koliko se može s tiražom od 500 primjeraka vratiti u takujin?

- Svih svojih pet strip albuma od 1997. do danas objavio sam sam u svojoj režiji u ediciji IDZFS (Ilegalno društvo za fotokopiranje stripova), a uglavnom sam sam radio i prodaju i distribuciju.

Od 500 primjeraka strip albuma može se nešto i zaraditi, a strip ću prijaviti na natječaj za otkup knjiga Ministarstva kulture. U slučaju da otkupe, uzet će 150 primjeraka, a ostatak se proda na promocijama samog stripa i nešto još poštanski. Sad u subotu promovirat ću strip na Crtani Romani Šou festivalu u Zagrebu.

Obično prodam oko dvije trećine naklade u prvih godinu dana. Strip ću među ostalim prodavati na promocijama u Splitu, Jelsi, Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Solinu, tako da ću sad uraditi malu promotivnu turneju.

Ako nastave istim ritmom, iduće, recimo "Najnovije dogodovštine Baroknog čovjeka“ bit će negdje 2024. Ako to doživimo, plaćat ćemo ih u eurima...

- Pa sad trenutno i ne mislim da ćemo doživjeti i treće dogodovštine Baroknog Čovjeka, jer nekako mi se čini da sam s ova dva albuma i 150 stranica stripa zaokružio taj ciklus. Sljedeći moj strip album trebao bi sadržavati sabrane epizode Lavandermana objavljivane od 2010. do 2021., pod nazivom "Zatvorske priče”.

Nakon toga razmišljam o jednom albumu kraćih realistično crtanih stripova, nešto skroz drukčije od ovoga što inače radim, ali to je još u nekoj nedoglednoj budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. listopad 2020 10:03