StoryEditorOCM
OstaloTek mu je 200

Arheološki muzej, najstariji u jugoistočnoj Europi, slavi dva stoljeća uz izložbu o Saloni i koncerte Terezije Kusanović i Papandopulo kvarteta

Piše Jakov Kosanović
21. kolovoza 2020. - 08:00

Ove subote održava se svečanost u povodu obilježavanja 200 godina Arheološkog muzeja u Splitu. Za tu prigodu u Marmontovoj ulici u 19.30, pokraj Pirje, priređuje se izložba fotografija "Salona" Vicka Vidana, a u 20.30 sati u Arheološkome muzeju održat će se koncert Terezije Kusanović i prijatelja te Papandopulo kvarteta.

Institucija u Zrinsko-frankopanskoj, možda je nekome i promaknulo, najstarija je muzejska ustanova u Hrvatskoj, osnovana 22. kolovoza 1820. dekretom Dalmatinske vlade u Zadru.

Ono što je puno vidljivije jest činjenica da uz prikupljanje, obradu i prezentiranje arheološkog materijala i spomenika, Muzej provodi sustavna arheološka istraživanja na lokalitetima u Saloni i Issi te posjeduje priručnu zbirku i lokalitet Salona, sa zgradom u Solinu – Tusculum, te priručnu zbirku Issa u zgradi Gospine Batarije i istoimeni lokalitet u gradu Visu.

Muzejske arheološke zbirke nastale su ponajprije zahvaljujući istraživanjima koja je Muzej vodio, ali i otkupom spomenika od privatnih kolekcionara.

Danas bogati muzejski fundus bilježi više od 150.000 vrijednih arheoloških predmeta koji su raspoređeni po zbirkama: Pretpovijesna, Grčko-helenistička, Rimsko-provincijalna, Kasnoantička, Srednjovjekovna, Numizmatička i Epigrafička, te zbirke podvodne arheologije, umjetnina i predmeta umjetničkog obrta, novovjekih spomenika te spomenika modernog doba.

U posjedu Arheološkoga je značajan bibliotečni i arhivski fond, a još od davne 1878. izdavač je najstarijeg arheološkog časopisa, "Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku".

Vrhunac u prosincu

Ravnatelj institucije Ante Jurčević najavljuje: "Dvjesto godina osnutka Arheološkog muzeja u Splitu značajna je obljetnica za hrvatsku arheologiju, koja će se svečano obilježiti kroz brojne manifestacije u idućim mjesecima. Svečanost obilježavanja započinje na sam dan osnutka, prigodnim koncertom u muzejskom vrtu te izložbom fotografija 'Salona' u Marmontovoj ulici, dok je vrhunac proslave planiran 15. prosinca, otvorenjem izložbe posvećene arheološkim istraživanjima helenističkog i antičkog grada Isse te svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu."


Uz našu poznatu mezzospranisticu Tereziju Kusanović, u subotu će nastupiti violinistica Ana Bubalo, klarinetist Jure Šaban-Stanić i pijanist Zoran Velić.

Nakon njih nastupa Papandopulo kvartet, ansambl sastavljen od četvorice renomiranih saksofonista: sopran saksofonista Nikole Fabijanića, alt saksofonista Gordana Tudora, tenor saksofonista Gorana Jurkovića i bariton saksofonista Tomislava Žužaka.
Vicko Vidan, autor izložbe fotografija o Saloni, 45-godišnji je fotograf poznat po radu na urbanim krajolicima i arhitekturi.

Radio je i kao fotoreporter u Slobodnoj Dalmaciji i Vjesniku, studirao je fotografiju pri Europskom institutu za dizajn u Milanu, nakon čega je radio kao asistent fotografima kao što su Fabrizio Ferri, Michel Comte, Peter Marlow i drugi, a surađivao je kao fotograf s različitim časopisima i agencijama.

Nakon 15 godina rada u Milanu vraća se u Split, gdje je njegova fotografija uglavnom fokusirana na osobne projekte urbanog krajolika Mediterana. Često surađuje s hrvatskim muzejima na raznim publikacijama, a fotografiju predaje kao stručni suradnik na UMAS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 15:13