StoryEditorOCM
Ostalo4. st. prije Krista

Arheološka senzacija iz Staroga Grada: Pronađen grob grčkih doseljenika s oružjem - mačem i vrhom koplja, kao i keramikom i ostatkom grčke nošnje

Piše Eda Vujević
10. siječnja 2022. - 16:39
Marina Ugarković: Arheologija je takva struka koja nas uvijek iznova, usprkos bilo kakvim očekivanjima, vrlo često iznenadi  Joško Supic/Cropix

Petogodišnji projekt Hrvatske zaklade za znanost, koji je započeo lani i čiji je nositelj Institut za arheologiju u Zagrebu, a koji pod nazivom AdriaCos, pojednostavljeno govoreći, ima za cilj odgonetanje višeslojnih istraživačkih pitanja vezanih uz kulturni identitet otoka Hvara i srednjeg Jadrana tijekom 1. tisućljeća pr. n. e., urodio je zanimljivim otkrićima.

Pronađen je grob koji predstavlja značajno arheološko otkriće s obzirom na to da je to prvi i za sada jedini stručno istraženi grob antičkog Farosa.

U njemu su pronađeni spaljeni ostaci pokojnika, uz koje je položeno oružje, željezni mač i željezno koplje, a sačuvan je i novac, niz keramičkih ulomaka te ostataka nošnje, poput staklenih perli i dugmadi. Što to zapravo znači?

- Arheologija je takva struka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:49