StoryEditor
Kulturateologinja Mia Svaguša

Organizatorica splitske izložbe o nogometnim navijačicama iz 'Našeg Hajduka' tvrdi: Žene su sigurnije na tribinama nego doma!

8. ožujka 2017. - 15:55

Kad pogledamo statistike o obiteljskom nasilju u Hrvatskoj, lako možemo zaključiti da su žene na nogometnim tribinama sigurnije nego među svoja četiri zida. Stoga nema mjesta strahu kad govorimo o našim odlascima na utakmice – govori nam 36-godišnja Splićanka Mia Svaguša, po struci teologinja, a po zanosu vatrena navijačica Hajduka, ali i velika zaljubljenica u različite vrste umjetnosti, koja je organizirala fotografsku izložbu “Žene na tribinama”, u ime Udruge "Naš Hajduk".

Četvero autora

Izložba se prigodno otvara danas na Međunarodni dan žena s početkom u 19 sati u splitskom Klubu Zona (Jerina 1), a posjetitelji će sve do 15. ožujka moći razgledati dvadesetak radova četvero fotografa: Maje Prgomet, Jakova Prkića, Renata Pezzija i Damira Borčića, koji su u objektiv lovili baš nogometne navijačice.

– Predložila sam postavljanje ove izložbe kao svojevrsnu zahvalu svim onim ženama koje uvijek ostaju anonimne, a vjerno sudjeluju na utakmicama kao navijačice Hajduka već godinama. Pored toga, željeli smo napraviti i korak naprijed u smjeru razbijanja diskriminatornih uvjerenja da ženama nije mjesto na tribinama.

Mi u "Našem Hajduku", naprotiv, mislimo da žene trebaju biti još prisutnije i još glasnije, ne samo kao navijačice nego i kao članice društva – govori Mia, koja se pridružila udruzi tek prije nekoliko mjeseci, makar je zaljubljena u nogomet još od malih nogu.

– Naš otac je volio balun i često ga je igrao, pa je mene i brata uvijek sa sobom vodio na stadion. Dok se moj brat s nogometom na svaki način oprostio još krajem osnovne škole, ja sam ostala zaljubljena u Hajduk, nogomet, ali i općenito sport, a mislim da će ta ljubav trajati vječno - govori nam ova navijačica koja vjerojatno podjednaku strast osjeća i prema umjetnosti.

Hajduk je za nju, objašnjava nam, odlična prilika da izrazi svoj revolucionarni duh, a umjetnost onu nježniju, emotivniju stranu, pa u slobodno vrijeme Mia slika s akrilnim bojama, u posljednje vrijeme pretežno apstrakciju.

Živjeti u balansu

– Ne bih mogla živjeti ni bez jednog ni bez drugog hobija. Najbolje je kad je sve u balansu jer ne valja negirati bilo koji aspekt sebe. Nas su tako roditelji odgojili, uz ljubav prema sportu, ruskim klasicima i dobroj glazbi: od novog vala, preko Cohena do Dylana. I sve je to i danas dio mene – govori ona uz napomenu da je otac nikada nije vodio na sjever, ali ju je sadašnja kaljuža u hrvatskom nogometu nagnala na to da razvije i neke malo radikalnije stavove.

– Hajduk je za mene oduvijek bio simbol otpora prema sistemu, a vidjevši kako Udruga "Naš Hajduk" djeluje, kako se s puno žara bori za transparentnost i poštenje u sportu te kako su njihove ideje revolucionarne, barem za domaće okvire, odlučila sam se učlaniti – kaže Mia.

Ona je jedna od 6705 žena, koliko ih prema podacima za 2016. broji udruga. Malo je to, zaključuje ona, s obzirom na to da je više od 43 tisuće članova.

– Želja nam je popraviti taj omjer u korist žena kojih je danas oko 15 posto u članstvu. Organizacija ove izložbe je jedan takav pokušaj, no uslijedit će i drugi jer želimo srušiti predrasudu da su navijači neka homogena, huliganska skupina što se može činiti nekome tko situaciju prati samo preko medija – najavljuje Mia.

Mačak Pupi

Za nju nogometno navijanje može biti odlična obiteljska zabava, a skandiranjima poput onoga “Za dom spremni”, smatra naša sugovornica, ne bi smjelo biti mjesta na stadionima.

– Takvo skandiranje ne podržavam jer je uvredljivo i diskriminatorno te ne bi trebalo imati mjesta nigdje, pa tako ni na tribinama – zaključuje ona dok joj se oko nogu mota mačak Pupi. On je, pak, dobio ime po Javieru Zanettiju, slavnom argentinskom igraču.

– Osim sporta i umjetnosti, naravno, obožavam i mačke. Ja sam dakle, crazy cats and sports lady – zaključila je kroz smijeh organizatorica prve splitske izložbe o nogometnim navijačicama koja još nikada nije zapalila baklju na poljudskom sjeveru. Ali, dogodit će se i to, uz uzdah je na kraju obećala.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 18:23