StoryEditor
Kulturaodržan seminar u hotelu plaža

Omiš: savjetovanje za voditelje klapa

Piše PSD.
7. veljače 2010. - 00:15

Hotel Plaža u Omišu ugostio je 54 sudionika seminara za klapske voditelje. Organizator savjetovanja bio je Festival dalmatinskih klapa u Omišu, a sve pada u idealno vrijeme, pred njegovo 44. izdanje i u vremenima euforije klapske pjesme, kad postaje egzistencijalna nužnost strože definirati njezine parametre.

Savjetovanje je otvorio dogradonačelnik Omiša Mijo Mimica, a najzanimljiviji je bio praktikum u kojemu je voditelj Šufita Jasminko Šetka od prisutnih voditelja sastavio klapu, podučio je po dionicama da bi na koncu ista profunkcionirala u punom smislu te riječi kroz naučeni napjev “Kad sam bio na tvom grobu”.

U radu skupa sudjelovali su Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj festivala, Rajmir Kraljević i njegovi Pjevači KUD-a Cambi, a skladatelj Duško Tambača dotaknuo se zanimljive klapske dileme u kolikoj mjeri treba ostati vezan prijateljstvom pa i pod teretom limita glazbenih mogućnosti članova.

Ravnatelj Festivala Dražan Mladin obećao je posebno savjetovanje vezano uz mješovite klape, čiju djelatnost ne treba podcjenjivati, ali je treba ozbiljno trasirati kako bi ostala sastavnim i ravnopravnim dijelom tradicionalne klapske pjesme.

Od festivala se upravo traže odgovori na tako delikatna pitanja, ako želi ostati vjerodostojnim po pitanju naslijeđa, ali i sastavnim dijelom pokreta koji doživljava zvjezdane trenutke estradnim bumom. Klape su “in”, pjesma je živo tkivo kojemu treba u svemu pronaći mjeru.

Igor Brešan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 11:08