StoryEditor
Kultura22. 1. u 19.30

Omiljeni baletni biseri i popularni fragmenti na daskama splitskog HNK

Piše PSD.
22. siječnja 2013. - 11:20
Balet Hrvatskog narodnog kazališta 22. siječnja održat će baletni koncert u izvedbi solista i ansambla splitskog Baleta. Koncert je na programu umjesto prethodno najavljenih izvedbi predstave “Grk Zorba” , otkazanih zbog ozljede solista. Kao i na sličnom koncertu održanom krajem protekle godine, koji je bio izveden kao dar splitskoj publici i do posljednjeg mjesta napunio kazalište, program čine omiljeni baletni biseri, najatraktivniji fragmenti iz popularnih djela klasičnoga baletnog repertoara.

Koncert će započeti Valcerom, Varijacijom vila i Pas de deuxom iz baleta Trnoružica Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Elene Pankove prema klasičnoj koreografiji Mariusa Petipa. Solisti u “Pas de deuxu” bit će Elena Nikolajeva i Shunsuke Amma. Nakon toga će Hazuki Tomita i Jassaui Mergalijev izvesti “Pas de deux” iz baleta “Gusar” (Corsaire) Adolphea Adama u koreografiji Mariusa Petipa.

Nakon toga će ansambl otplesati valcer iz “Labuđeg jezera” Čajkovskog, a Irina Čaban i Silviu Tanase Valcer u cis-molu Frederica Chopina iz baleta “Chopiniana” (Les Sylphides) po koreografiji Michela Fokinea. Varijaciju iz Esmeralde Cesarea Pugnija otplesat će Julija Pivotskaja, ponovno u koreografiji najutjecajnijeg koreografa i baletnog majstora svih vremena, Mariusa Petipa. Večer će završiti s dva poznata plesna broja iz baleta “Ščelkunčik”, koji je prema Waczlawu Orlikovskom koreografirala Božica Lisak: Valcerom cvijeća u izvedbi ansambla, te Grand pas de deuxom koji će otplesati solisti Ieva Karpilovska i Tudor Mihai Mezei. Pogram potpisuju Dinko Bogdanić, Vladimir Šuvalov i Dmitrij Rodikov, a koncert započinje u 19.30.

R.K.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 10:24