StoryEditor
KulturaIkona svijeta stripa

Odlazak legendarnog tvorca Marvelovih superjunaka: u 95. godini preminuo kultni crtač Stan Lee

Piše L.L.
12. studenog 2018. - 22:27

Preminuo je Stan Lee (95), najpoznatije lice Marvela. U njegov dom u Hollywoodu pozvana je hitna pomoć, koja ga je žurno odvela u bolnicu Cedars-Sinai Medical Center gdje se u ponedjeljak zauvijek "ugasio".

Rođen je 1922. godine u New Yorku, a karijeru je počeo u Bronxu 1939. godine, kao srednjoškolac. Tijekom šezdesetih godina kreirao je mnogobrojne Marvelove naslove - zbog kojih je postao ambasador Marvela i čovjek koji je strip i svijet stripa doveo na velika vrata u mainstream kulturu SAD-a i svijeta.

Surađujući sa Steveom Ditkom i Jackom Kirbyjem, Lee je šezdesetih godina prošlog vijeka napravio Marvel Universe revoluciju.Bio je genijalac i ikona svijeta stripa. Njegovo ime nemoguće je ne znati zahvaljujući ogromnom uspjehu filmova o superjunacima kao što su 'Kapetan Amerika' i 'Osvetnici'.

Lee je bio urednik Marvelovih stripova i odgovoran za stvaranje cijele plejade likova koji su istinski obogatili pop kulturu 20. stoljeća. Iz njegovog pera su nastali Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Daredevil, Black Panther, X-Men i mnogi drugi.

Na žalost, posljednji dani bili su mu obilježeni dramama s prevarantima koji su se pokušavali domoći njegovog bogatstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 09:24