Kulturakapetan umro na sv. nikolu

Odlazak 'Profe starijeg': u 86. godini preminuo pisac, humorist i kapetan Bruno Profaca, veliki je trag ostavio i u 'Slobodnoj Dalmaciji'

Piše Renato Kragić

Književnik, novinar i publicist Bruno Profaca rođen je 25. kolovoza 1934. u Zadru. Uoči Drugog svjetskog rata, s roditeljima – podrijetlom s otoka Ugljana i Sestrunja – preselio se iz Zadra u Split.

Nautičku školu završio je u dubrovačkoj Nautici, ispit poručnika trgovačke mornarice polagao je u Kotoru, a diplomirao je na Višoj pomorskoj školi u Rijeci, gdje je stekao i zvanje kapetana duge plovidbe. Plovio je petnaest godina po svim morima kao časnik palube i zapovjednik na teretnjacima i oceanskim tegljačima splitskog "Brodospasa" te na brodovima inozemnih brodovlasnika.

Poslije pomoračke karijere desetak je godina bio šef poslovnice turističke agencije "Centroturist" u Splitu, potom direktor "Lučkog prekrcaja" u splitskoj Sjevernoj luci. Od 1992. radio je u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza hrvatske Vlade te surađivao s ministarstvima kulture i turizma. Bio je i dugogodišnji član Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika.

Visoke naklade u VUS-u

Još kao srednjoškolac, 1952. je počeo surađivati u humorističkom podlistku Slobodne Dalmacije "Pomet" te u više drugih humorističkih i satiričkih listova. Od odlaska na more 1957. desetljećima je – do prije nekoliko godina – surađivao u desecima dnevnih, tjednih i mjesečnih listova, bio je stalni suradnik radijske Emisije za pomorce, povremeno i na domaćim i inozemnim televizijama.

U spisateljskoj karijeri surađivao je – uz uvrštenje u različite zbornike, antologije, monografije i priručnike – u više od stotinu tiskovina u Hrvatskoj, drugim republikama bivše Jugoslavije i u inozemstvu. Na početku karijere najveće uspjehe postizao je u tada visokotiražnom "Vjesniku u srijedu", koji je šezdesetih godina izlazio u nakladama do 400 tisuća primjeraka, a Bruno Profaca tamo je objavio dvadesetak kratkih priča koje su postigle veliku popularnost i donijele mu više priznanja.

Uz kultni VUS, veliki je trag kroz više od pet desetljeća ostavio i u Slobodnoj Dalmaciji, još od prvih humorističkih priloga koje je kao jedan od osnivača "Pometa" potpisivao s "Profa stariji" (ponekad zajedno s bratom Mariom, "Profom mlađim"). Među čitateljima splitskoga dnevnog lista bio je sinonim za pisanje o životu pomoraca, i za publicističke i književne napise o pomorstvu.

Prije 52 godine objavio je prvu knjigu putopisa, reportaža i kratkih priča "Nebo, more i ponekad kopno", s odličnim odazivom kod kritike i publike. U većim ili manjim razmacima uslijedile su "Zov mora – zov obala" (1979.), "Zanimanje: pomorac" (1982.), "Djevojka u svakoj luci" (1988.), "Večera s kapetanom" (2000.), te mornarska trilogija "Ploviti se ne mora", "Pred morem si uvijek na početku" i "Galeb koji se smije" (2009.). Prevođen je na talijanski, engleski, slovenski, makedonski i bugarski jezik.
Svojim tekstovima – reportažama, putopisima i kratkim pričama – nemjerljivo je pridonio razvijanju kulture mora u našoj javnosti, a uvijek je bio rado čitan među pomorcima na svim meridijanima.

 

#BRUNO PROFACA