StoryEditor

"Novi muzej" u Berlinu ponovno otvoren nakon 70 godina

Piše PSD.
16. listopada 2009. - 20:01

Berlinski "Novi muzej" (Neues Musem), koji udomljuje jednu od najbogatijih kolekcija rane antičke umjetnosti na svijetu, otvoren je u petak nakon 70-godišnje stanke u radu uzrokovane razaranjima u Drugom svjetskom ratu.

"Ponovno otvaranje Novog muzeja predstavlja velik događaj i ovo je važan dan za kulturu a rezultat njegova obnavljanja epohalan je i mislim da će označiti vrijeme u kojem živimo", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel otvarajući obnovljenu zgradu Novog muzeja.

Muzej je smješten između dva rukavca berlinske rijeke Spree na tzv. Muzejskom otoku.

Njemačka kancelarka, koja i sama živi u tom dijelu Berlina, nazvala je Muzejski otok "najmirnijim i najljepšim" dijelom Berlina.


"Njemačka vlada će i dalje preuzimati odgovornost za obnavljanje ovog jedinstvenog prostora", rekla je Merkel. Obnova Muzejskog otoka u samom središtu Berlina trajat će do 2028. i stajat će ukupno 1,3 milijardi eura.

Obnova zgrade Novog muzeja povjerena je britanskom arhitektu Davidu Chipperfieldu koji je prilikom obnove namjerno ostavio vidljivim tragove razaranja iz Drugog svjetskog rata i propadanja tijekom Njemačke Demokratske Republike na čijem se području središte Berlina i Muzejski otok nalazio.

Najpoznatiji izložak Novog muzeja, koji udomljuje zbirke Egipatskog muzeja, Pretpovijesnog muzeja i Antičku zbirku, bista je egipatske kraljice Nefertiti.

Zbog te se umjetnine i vlasničkih prava nad njom u posljednje vrijeme razvio i spor između Njemačke i Egipta. Egipat smatra da su njemački arhitekti prijevarom 1913. iznijeli ovu skulpturu nakon pronalaska u blizini Gizeha.

(h)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 22:25