StoryEditorOCM
KulturaHit crtić iz srca Splita

Nogalo, lik koji misli nogom i gazi glavom bit će glavni junak večeri u Zlatnim vratima, kao i njegov autor, pokojni splitski umjetnik Ivica Šegvić

Piše Jakov Kosanović
28. listopada 2019. - 14:00

Povodom Međunarodnog dana animacije, u ponedjeljak, 28. listopada, u 20 sati, u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata u spomen na autora i Splićanina Ivicu Šegvića prikazat će se izbor njegovih dvominutnih filmova animirane serije “Nogalo” (HRT & NYU, SAD), koji su i međunarodno emitirani pod imenom “Footsy”.

Nakon uspjeha prve epizode “Glava za kapu” na festivalima u Zagrebu i Chicagu (1994. i 1995.), na sajmovima u Cannesu, serija “Nogalo” postala je najtraženiji izvozni proizvod Hrvatske televizije do sada. Od 2004. pridružuju se i američki koproducenti, no zbog specifičnosti sustava javne televizije, HRT je ukupno proizveo 39 epizoda, što ni približno nije moglo odgovoriti zahtjevima tržišta.

Ipak, “Nogalo” je emitiran u Kini (Hong Kong), Francuskoj, Nizozemskoj, Izraelu, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Sloveniji, BiH, kao i na Al Jazeera TV.

Za televizije širom svijeta

Zanimljivo je da je ova animirana priča, koju su poželjele i kupile televizije širom svijeta, započela na jednom tečaju animacije (za početnike), ispod splitske Kinoteke, u prostorijama Zlatnih vrata.

Kasnije je Ivica na svojim tečajevima animacije (organiziranim s udrugom Radost stvaranja) okupio u Splitu cijeli mali tim crtača s kojima realizira “Nogala”, ali i druge projekte.

Bit će prikazano i nekoliko kratkih animiranih radova na kojima je Ivica surađivao (crtić “Kava” Kaje Šegvić i insert iz animiranog filma “Duga” Joška Marušića), a o autoru, njegovu jedinstvenom junaku karakterističnog hoda (koji ponekad misli nogom, a gazi glavom) i prvim Šegvićevim animiranim koracima govorit će u kratkoj najavi Joško Marušić i Jakša Matošić, a nakon projekcije i drugi suradnici i prijatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 19:33