StoryEditorOCM
KulturaLAUREATI

Nenadu Cambju ‘Vicko Andrić’ za životno djelo

Piše PSD.
30. rujna 2014. - 22:19
Svečana dodjela Nagrade “Vicko Andrić” za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj održat će se u utorak 30. rujna u 12 sati, u atriju Muzeja Mimara. Nagradu za životno djelo dobit će akademik Nenad Cambj. U atriju Muzeja Mimara istodobno će biti otvorena i izložba “Vicko Andrić - Konzervator 1854. - 2014.: 160 godina institucionalne zaštite spomenika u Hrvatskoj”.
Nagrada ‘Vicko Andrić’ se, prema propozicijama Ministarstva kulture, dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro naše zemlje, a akademik Nenad Cambj je u svojoj karijeri postigao zapažene rezultate u izučavanju i zaštiti arheoloških lokaliteta i spomeničke baštine u Splitu i Zadru te na brojnim lokalitetima duž jadranske obale.

Nagrada “Vicko Andrić” dodjeljuje se i kao godišnja nagrada te kao nagrada za doprinos lokalnoj zajednici. Godišnju nagradu dobili su konzervatorski tim Maja Gorianc-Čumbrek i Mladen Perušić, djelatnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu, za izvrsnost izvedbenog elaborata te za vođenje zahtjevne obnove pročelja, kupole i krova Umjetničkog paviljona u Zagrebu u periodu od 2006. do 2013. godine.

Nagrada “Vicko Andrić” za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se Kulturno-umjetničkom društvu “Oštrc” iz Ruda koje je zaslužno za proglašenje autohtonog rudarskog kolača, rudarske greblice, nematerijalnim kulturnim dobrom, zatim za obnovu Rudnika sv. Barbare te za obnovu i uvrštenje mlina Pukšar na listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara.

E.VUJEVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:58