StoryEditor
KulturaOd teremina do končertina

Nazovi MAG festival za magiju komorne glazbe

Piše Jakov Kosanović
11. rujna 2019. - 15:00

MAG festival, manifestacija mladih akademskih glazbenika i komorne glazbe, desetu je etapu završio koncertom Papandopulo kvarteta.

U ovoj rasprodanoj prilici saksofonisti su okončali, kako nam kaže umjetnički voditelj Josip Dragnić, dosad najuspješniji MAG festival.

Prije svega bila je to ekskluzivna glazbena platforma: održan je prvi koncert teremina (glazbalo koje se svira pokretom ruke i manipuliranjem elektromagnetskih valova), čak sedam praizvedbi hrvatskih skladatelja, bilo je "pop up" koncerata na splitskim ulicama, okrugli stol na temu "Glazbena scena Splita i okolice prije 10 godina i danas" te tri rasprodana koncerta.

Od 28. kolovoza do 7. rujna u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita (suorganizatora uz Udrugu MAG), jubilarna etapa popisala je program, koji umjetnički voditelji Dragnić i Yaroslav Sadovyy drže najboljim do sada.

Pored sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih baš za ovu priliku, Festival je i započeo iznimnom izvedbom Thorwalda Jørgensena na tereminu uz pratnju festivalskog MAG ansambla.

To je prvi put da je splitska publika imala priliku čuti koncert s tereminom, ali i uživati u praizvedbi skladbe "Galilean Songs" Ivana Končića za teremin i gudački kvartet.

Nakon njega nastupio je Puhački kvintet Kalamos s praizvedbom skladbe "Ride for Five" Bruna Vlaheka, a potom i Gudački kvartet Porin uz praizvedbu skladbe "Slike minulih ljetnih sutona" Dubravka Palanovića. "Večer splitskih skladatelja" na kojoj su nastupili Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo uz dvije praizvedbe - "Soundtracks" Gordana Tudora te "Tango y Baiao" Ivana Božičevića također je bila rasprodana.

Zatvaranje festivala začinio je Kvartet saksofona Papandopulo, koji je splitsku publiku zabavio neformalnim pristupom i neobičnim aranžmanima, ali i praizvedbama skladbi "It's difficult when bananas eat monkeys" Margarete Ferek Petrić i "Sonata za 4 saksofona" Ante Grgina.

Platforma u nastanku

Konačno, MAG festival iznenađivao je koncertima na otvorenom u centru grada, a konstruktivan je bio i okrugli stol s temom "Glazbena scena Splita i okolice prije 10 godina i danas".

Okupio je predstavnike glazbenih festivala, udruga i ansambala iz Splita i okolice, kao i administrativnih instancija, a sve kako bi se izdvojili problemi i pronašla moguća rješenja na klasičnoj glazbenoj sceni.

Izražena je potreba za osnivanjem platforme preko koje bi organizatori izvaninstitucionalnih glazbenih događaja zajednički prezentirali potrebe prema vladajućim strukturama te tako ponudili kvalitetne i financijski održive sadržaje u adekvatnim prostorima.

"Festival je u ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare otvorio pročelnik Službe za društvene djelatnosti Matko Omazić, koji je u uvodnom govoru pohvalio 'kvalitetu MAG festivala te izrazio nadu da će skoro otvaranje nove koncertne dvorane omogućiti lakše djelovanje svim dionicima glazbenog života u Splitu'.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj splitskih glazbenika, ali i skladatelja i glazbenika iz drugih dijelova Hrvatske. U publici se moglo tako zamijetiti skladateljicu i direktoricu Muzičkog biennalea Zagreb Margaretu Ferek Petrić, dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, brojne profesore splitske Glazbene škole i Akademije, veliki broj članova Udruge MAG, ali i gradskog vijećnika Josipa Markotića i književnika Juricu Pavičića", svjedoče o posjetu Dragnić i Sadovyy, rezimirajući kako je festival pratilo preko šesto posjetitelja, a tri su koncerta bila i rasprodana.

"Veseli nas porast inozemnih posjetitelja koji su i ove godine bili dio publike. I mediji su pokazali interes: dva koncerta je snimao HR radio za emisiju 'Koncert na prvom', uz medijsku pratnju HRT-a.

MAG festival je već petu godinu dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label. Tijekom prvih devet godina na MAG festivalu nastupilo je više od 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja", zadovoljni su ishodom Dragnić i Sadovyy.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 14:10