StoryEditorOCM

‘Nazorovi dani’ u znaku stogodišnjice hrvatskih pisaca

Piše PSD.
25. svibnja 2013. - 19:31

Pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora u Postirima, rodnom mjestu pjesnika Vladimira Nazora, počela je osamnaesta po redu kulturno-prosvjetna manifestacija „Nazorovi dani“, u sjećanje i spomen na tog velikana hrvatske pisane riječi.

Ovogodišnji “Nazorovi dani” u znaku su značajnih jubileja, stote obljetnice rođenja velikih hrvatskih pjesnika i književnika Ivana Gorana Kovačića, Ranka Marinkovića i Viktora Vide.

Njima u čast priređen je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske stručni skup pod nazivom „Stogodišnjica hrvatskih pisaca“ koji je namijenjen učiteljima hrvatskoga jezika, knjižničarima i ravnateljima osnovnih škola.

O njihovu bogatom književnom opusu te važnosti i utjecaju na hrvatsku književnost izlagali su Srećko Listeš, Tereza Vidović-Schreiber, Paulina Kisić i Miljenko Buljac, dok je akademik Tonko Maroević govorio o temi „Nazor kao uzor i kao izazov“.

Na provedenom 8. literarnom natječaju „Nazor i mi“ prijavilo se 97 osnovnih škola s 252 literarna rada. Posebno povjerenstvo proglasit će i nagraditi tri najuspješnija učenička rada.

Dvodnevni skup počeo je polaganjem vijenaca i cvijeća na rodnu kuću i bistu Vladimira Nazora, a potom je lutkarsko kazalište iz Sutivana izvelo Nazorovu „Crvnkapicu“.

U postirskoj Osnovnoj školi koja nosi Nazorovo ime sudionici manifestacije imali su prilike upoznati se sa Nazorovom zavičajnom zbirkom te razgledati prigodnu izložbu.

                                                                                                                                                                                          IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:37