StoryEditor

‘Nazorovi dani’ u znaku stogodišnjice hrvatskih pisaca

Piše PSD.
25. svibnja 2013. - 19:31

Pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora u Postirima, rodnom mjestu pjesnika Vladimira Nazora, počela je osamnaesta po redu kulturno-prosvjetna manifestacija „Nazorovi dani“, u sjećanje i spomen na tog velikana hrvatske pisane riječi.

Ovogodišnji “Nazorovi dani” u znaku su značajnih jubileja, stote obljetnice rođenja velikih hrvatskih pjesnika i književnika Ivana Gorana Kovačića, Ranka Marinkovića i Viktora Vide.

Njima u čast priređen je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske stručni skup pod nazivom „Stogodišnjica hrvatskih pisaca“ koji je namijenjen učiteljima hrvatskoga jezika, knjižničarima i ravnateljima osnovnih škola.

O njihovu bogatom književnom opusu te važnosti i utjecaju na hrvatsku književnost izlagali su Srećko Listeš, Tereza Vidović-Schreiber, Paulina Kisić i Miljenko Buljac, dok je akademik Tonko Maroević govorio o temi „Nazor kao uzor i kao izazov“.

Na provedenom 8. literarnom natječaju „Nazor i mi“ prijavilo se 97 osnovnih škola s 252 literarna rada. Posebno povjerenstvo proglasit će i nagraditi tri najuspješnija učenička rada.

Dvodnevni skup počeo je polaganjem vijenaca i cvijeća na rodnu kuću i bistu Vladimira Nazora, a potom je lutkarsko kazalište iz Sutivana izvelo Nazorovu „Crvnkapicu“.

U postirskoj Osnovnoj školi koja nosi Nazorovo ime sudionici manifestacije imali su prilike upoznati se sa Nazorovom zavičajnom zbirkom te razgledati prigodnu izložbu.

                                                                                                                                                                                          IVICA RADIĆ

#NAZOROVIDANI#VLADIMIRNAZOR#POSTIRA

Izdvojeno

03. lipanj 2020 04:22