StoryEditor
KulturaProtukandidati svjedoče

Nansi Ivanišević: Mene su jednostavno eliminirali i razmišljam o mogućim daljnjim koracima; Ante Kuštre: Čini mi se da je razgovor s Upravnim vijećem bio puka formalnost

2. travnja 2019. - 17:42

Rukometna trenerica i donedavna tajnica Ženskog rukometnog kluba Split Danijela Ćukušić dobila je podršku Upravnog vijeća Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" da postane ravnateljica ove ustanove.

Tako će ona, a ne ni Ante Kuštre, umjetnik, ni Helena Petrinović, andragoginja s 25 godina iskustva u obrazovanju odraslih upravo u "Zlatnim vratima", ići pred gradske vijećnike po potvrdu mandata.

Nansi Ivanišević, koja se također natjecala za mjesto ravnateljice, navodno nije priložila valjane dokumente. Upravno vijeće "Zlatnih vrata" - u koje je ušla i bivša ravnateljica Tamara Visković u kvoti članova koje imenuju zaposlenici - nakon provedenih razgovora s kandidatima, glasalo je očekivano - troje članova vijeća koje je imenovao Grad Split bili su za Ćukušić, a dvoje zaposlenika "Zlatnih vrata" za Helenu Petrinović.

Kako doznajemo, oni su smatrali da se 25 godina Helene Petrinović u branši radi koje "Zlatna vrata" i postoje ne mogu ni usporediti sa svega pet godina iskustva, koliko Danijela Ćukušić ima u obrazovanju, dok je ostatak svojeg radnog iskustva gospođa Ćukušić stekla daleko i od kulture i od obrazovanja.


No, većina je većina pa će se tako još jednom, kao i prije dva mjeseca, Gradsko vijeće naći u vrlo nezahvalnoj poziciji da prihvati ili odbije i na čelo javne ustanove u kulturi, ali i u obrazovanju postavi osobu koja je znatno slabije "potkovana" od protukandidatkinje.

Nedavno je, da podsjetimo, Gradsko vijeće odbilo potvrditi Ivu Uglešića, gimnazijskog profesora povijesti kojemu je Upravno vijeće dalo prednost pred Tamarom Visković za mjesto ravnatelja "Zlatnih vrata".

Razgovor je bio puka formalnost

- Razgovor je protekao normalno, objavio je na Facebooku Ante Kuštre o svom susretu s Upravnim vijećem.

- U par rečenica sam kazao i nešto o tomu da sam spojen zlatnom niti, već par decenija, sa "Zlatnim vratima", kao unutarnji i vanjski suradnik, od svoje prve pa do zadnje samostalne izložbe koncem prošle godine.

Ostale niti, iz tkanja moga života i rada, su se tanjile i prekidale, a ova nije. Ostala je kao konstanta - dodao je Kuštre uz napomenu da će se naknadno vidjeti je li razgovor bio tek formalnost. A očito je da jest.
 

 


Zanimljivo je također da je iz natjecanja za "Zlatna vrata" "ispala" Nansi Ivanišević, ravnateljica Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu u Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Njezina je prijava proglašena nevažećom!


- Dobila sam dopis u kojem stoji da izvornik diplome koji sam uputila na natječaj ne zadovoljava uvjete natječaja, kazala nam je bivša ministrica kulture Nansi Ivanišević.

- Premda je eliminacijska poruka jasna, za sada je neupitno da su naša tumačenja različita.

Eliminacija zbog navodnog nepoštivanja uvjeta natječaja potpuno apstrahira činjenice da ne samo što imam odgovarajuću diplomu, nego k tome i magisterij i doktorat iz predmetnih područja te da u istima i dan-danas radim.

Kako se ovakvom eliminacijom dovodi u pitanje moja stručna vjerodostojnost, uistinu razmišljam o mogućim daljnjim koracima.

Ostale okolnosti tijeka natječaja ne bih komentirala.

Radi se o iznimno važnoj ustanovi smještenoj u srcu Palače s imovinom koja osigurava gotovo pa autonomnost i svjetsku prepoznatljivost, te vjerujem da će to buduća ravnateljica ili ravnatelj i pokazati u suradnji sa svojim timom, na ponos gradonačelniku i Gradu, pa i šire - kaže Nansi Ivanišević.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 06:08