Kulturačudo na trgu gaje bulata

Nakon koncerta zbora ispred HNK objavljen pretprogram 66. Splitskoga ljeta: opera ‘Cavalleria rusticana’ na Peristilu, ‘Arheološka iskapanja u selu Dilj’ Ive Brešana režira sin Vinko, a ‘Usidrene’ Elvisa Bošnjaka Anast

Piše Jasmina Parić
13. prosinac 2019. - 18:54

Nikada ranije, upravo na blagdan Svete Luce, najavljen je u HNK Split pretprogram 66. Splitskog ljeta.

Za sada je bilo riječi samo o naslovima iz vlastite produkcije, dvjema dramama i po jednoj operi i baletu, a gostovanja, koncerti i ostala zbivanja bit će definirani nešto kasnije.

Iduće Splitsko ljeto bit će otvoreno na Peristilu, opernom jednočinkom Pietra Mascagnija “Cavalleria rusticana”. Ovu verističku operu režirat će ravnateljica Drame Jelena Bosančić, a dirigirat će maestro Ivo Lipanović.

Drama donosi dva premijerna naslova: prvi je tekst Ive Brešana “Arheološka iskapanja u selu Dilj”, režirat će ga piščev sin Vinko Brešan, a odigrat će se na Sustipanu, u koprodukciji s HNK-om Šibenik.

Druga je drama “Usidrene” Elvisa Bošnjaka u režiji Anastasije Jankovske. Čak tri kazališta sudjeluju u ovoj koprodukciji koja će biti prikazana u kazališnoj zgradi: HNK Split, HNK Zadar i Kazalište “Gavella”.

Baletna premijera nosi naslov “Correr o fado”. Naslov je teško prevodiv, znači otprilike “trčanje fada” ili “trčeći fado” pa je ostavljen u originalu, a na sustipansku pozornicu postavit će ga portugalski koreograf Daniel Cardoso.

O budućem Splitskom ljetu govorili su intendant Srećko Šestan, ravnatelji splitskih ansambala Jure Bučević, Jelena Bosančić i Ilir Kerni, ravnatelji kazališta s kojima Splitsko ljeto surađuje - Renato Švorinić iz Zadra, Dražen Ferenčina iz “Gavelle” te Jakov Bilić iz Šibenika, i redatelji pojedinih predstava.

Jeleni Bosančić bit će “Cavalleria rusticana” prva samostalna režija na Peristilu nakon što je obnovila “Nabucca” pokojnog Georgija Para. Budući da se ovo kratko djelo obično daje “u paru” s još jednom jednočinkom, u sezoni će “Cavalleriji” biti pridodano djelo “Pagliacci” Ruggera Leoncavalla.

Vinko Brešan kazao je kako je već više puta režirao djela svoga oca, i na filmu u u kazalištu, ali ovo je prvi tekst Ive Brešana na kojemu radi nakon njegove smrti. Srećko Šestan se s njim oko izvedbe pak dogovorio nekoliko sati nakon što je proglašen intendantom.

Ovaj sjajni, kako ga je sam pisac nazvao, “groteskni misterij” nije se često izvodio, a sadrži dvije paralelne radnje koje se ogledaju jedna u drugoj. Na sceni su Grci iz daleke prošlosti koji su u našim krajevima pokušali oformiti idealnu Platonovu državu, i suvremeni arheolozi koji otkrivaju njihov propali projekt dok se i sami otimaju za počasti, katedre i vlast.

- Prvi put sam ulazim u očev tekst, bez njegovih komentara, bez razgovora. Uzbuđujuće je i uznemirujuće - rekao je Vinko Brešan. Godinu dana nakon premijere na Sustipanu, predstava će igrati i u Šibeniku, na lokalitetu Danilo.

Elvis Bošnjak i Anastasija Jankovska predstavili su “Usidrene”, priču koja se zbiva na otoku, šezdesetih godina prošlog stoljeća. Muževi su s toga otoka odlazili raditi u daleke zemlje i ne bi ih bilo deseteljećima. Nakon povratka muža, jedna žena odbija ga pustiti u svoju spavaću sobu...

Ravnatelj Baleta Ilir Kerni najavio je balet s glazbom brojnih autora, napomenuvši da je fado proglašen i nematerijalnom kulturnom baštinom, a rad koreografa koji stiže u Split dobio je vrhunske kritike.

Srećko Šestan je dodao da će iduće Splitsko ljeto imati mnogo programa otvorenih za građane i turiste, a u najavi ljetnog festivala sudjelovao je Zbor splitskog HNK koji je pred zgradom i u foajeu izveo dio programa s nadolazećega Božićnog koncerta.

#66. SPLITSKO LJETO PRETPROGRAM