StoryEditor
Kulturatradicionalni Koncert

Najznačajnije djelo sakralne glazbe, Mozartov 'Requiem', večeras u HNK Split za Dušni dan pod ravnanjem Ive Lipanovića

31. listopada 2019. - 17:35

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana orkestar, zbor i solisti HNK Split će u četvrtak 31. listopada u 20 sati izvesti već tradicionalni Koncert za Dušni dan.

U izvedbi veličanstvenog “Requiema” Wolfganga Amadeusa Mozarta, zasigurno najznačajnijeg i najglasovitijeg djela cjelokupne sakralne glazbene literature, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića nastupit će solisti splitske opere: sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Bože Jurić Pešić i bas Mate Akrap.

Mozartova Misa za mrtve u d-molu, uobičajeno nazvana po početnoj riječi njezina latinskog teksta “Requiem”, najznačajnija je sakralna skladba velikog skladatelja.

Jedinstvena ljepota i ekspresivnost, ali i činjenica da stoji na samom kraju njegova životnog i umjetničkog puta, osigurala je “Requiemu” posebno mjesto u povijesti glazbe i u općoj kulturi. Djelo je odraz Mozartovih dubokih osjećaja, razočaranja i nadanja, opterećenih utegom tmurnih misli i strašnom vizijom Posljednjega suda.

Premda ga nije uspio završiti (prema Mozartovim skicama, a djelomično i potpuno samostalno, to je učinio njegov učenik Franz Xaver Süssmayer), u tom se djelu ogleda sva pluralnost Mozartove glazbene izražajnosti u odnosu na zadani tekst, te, posljedično, i središnja ideja njegova umjetničkog htijenja.

S jedne strane postavio je masu, kolektiv zbora, a s druge pojedince-soliste, četiri individue koje, svaka na sebi svojstven način, preispituju smisao egzistencije, “konačnost” smrti, ali i vjeru u onozemaljski život, u ono “nešto” za što postoji vječna sumnja, ali i nada da ipak jest.

Ljepota i jednostavnost njegove melodijske invencije, bogatstvo boja i izraza te zadivljujuće poznavanje polifonog stila ispunjavaju stranice tog veličanstvenog djela, u kojem je nesretni umjetnik, sluteći zlo, tražio milost i za sebe.

Mozartov “Requiem” izveden je i na ovogodišnjem Splitskom ljetu uz otkrivanje spomenika velikom hrvatskom pjesniku i književniku Tonču Petrasovu Maroviću na Sustipanu. Ansambl, dirigent i solisti su isti, jedino je ovoga ljeta nastupao bas Ivica Čikeš, a na Koncertu za Dušni dan pjevat će Mate Akrap.•

Izdvojeno

12. srpanj 2020 19:16