StoryEditor
Kulturakakvo otvaranje!

'Nagledao sam se izdrkavanja autora!': izložba o kojoj bruji Jelsa, Dmitrović postavio penis kao preponu u muškoj utrci, evo kako je još upotrijebio spolovilo

Piše Mirko Crnčević
20. srpnja 2019. - 14:15

Čast otvaranja izložbene sezone na zidovima jelšanske galerije "Dalmacijaland" ovog ljeta dopala je Davora Dmitrovića, svježeg diplomanta Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dmitrović (rođ. 1989.) dobitnik je stipendije na China Art Academy za izvođenje doktorskog rada u trajanju od četiri godine, a u Jelsi zapravo izlaže seriju grafika naslovljenu "Olimpenijada". I lako je pogoditi zašto - na jednoj slici penis služi kao mrežica za stolni tenis, na drugoj kao prepona u ženskoj utrci....

Na upit zašto se odlučio baš za takvu, pomalo bizarnu temu autor kaže "...Nagledao sam se izložbi koje su bile besadržajne i više su djelovale kao neko izdrkavanje autora za što bi ti trebale tri diplome da uopće shvatiš o čemu se radi, a tek onda bi shvatio da se tu ustvari ne događa ništa supstancijalno."

Tome dodaje da je sebi zadao cilj napraviti radove koji će zadovoljavati tri uvjeta: da on bude zadovoljan i estetikom i porukom; da promatraču na prvi pogled bude jasno što se na slici događa, te da radovi budu humoristični a da opet u sebi nose neku umjetničku vrijednost.

Koliko je Dmitrović u tome uspio, mogli su se uvjeriti brojni posjetitelji koji su nazočili svečanom otvaranju izložbe, zajedno s vlasnikom galerije Tonijem Bobanovićem - Faverom, a ona ostaje otvorena do 15. kolovoza o. g., kada će "Olimpenijadu" u kultnom "Dalmacijalandu" smijeniti izložba "Sama ću si slomit srce" Maše Barišić.

 

#OLIMPENIJADA#DAVOR DMITROVIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 15:59