StoryEditor
Kultura'EL CAMINO: A BREAKING BAD MOVIE'

Na putu prema gore: (ne)potrebno završno poglavlje priče Jesseja Pinkmana u Netflixovu filmskom produžetku 'Breaking Bada' je droga od epiloga i navlači na gledanje poput serije

Piše Marko Njegić
20. listopada 2019. - 13:28
El-Camino-Breaking-Bad1

Premijerno prikazivanje Netflixova filmskog produžetka serije "Na putu prema dolje" ("Breaking Bad", 2008. - 2013.) poklopilo se sa smrti glumca Roberta Forstera. Forster se pojavio u posljednjoj sezoni iznimno dobre i popularne serije u ulozi Eda koju je odigrao i u filmu.

"El Camino: A Breaking Bad Movie" ostat će zapisan kao posljednji film pokojna glumca najpoznatijeg po sjajnoj, za Oscara nominiranoj izvedbi u "Jackie Brown" Quentina Tarantina. Ima tu neke simbolike. Jer, "Na putu prema dolje" se podosta pozivao upravo na Tarantinove filmove, s naglaskom na "Pakleni šund", doslovce preslikavajući kadrove i pozicioniranje kamere.

Primjerice, Tarantinov "trade-mark" kadar iz prtljažnika i razgovor(i) za stolom u restoranu, biranje oružja, čitanje novina na WC-u, predoziranje ženskog lika... Sve to je samo bila dodatna potvrda koliko je "Breaking Bad" kreatora Vincea Gilligana razmišljao filmski, bio filmičan i pridonio da se novije serije snimaju kao filmovi.

Sukladno tome, "trendovski" prijelaz iz serije u film je imao puno pokriće kao i u slučaju ovogodišnjeg "Deadwooda", a za razliku od, recimo, friškog "Downton Abbeyja". U filmu "Downton Abbey" redatelj je pod svaku cijenu htio biti filmičan kako bi opravdao kinotretman, dok je serija "Na putu prema dolje", dakle, već u startu bila takva.

Pa ipak, "El Camino: A Breaking Bad Movie", vizualno, posjeduje filmskog stila, ali je ponajprije konstruiran kao serija i doima se otprilike kao dvije "spojene" jednosatne epizode koje idu bez prekida, tj. odjavne/uvodne špice između prve i druge.

Moguće da Gilligan tom konstrukcijom poručuje da je "El Camino" gotovo pa isključivo za gledatelje upoznate s prethodne 62 epizode rasprostranjene u pet sezona serije koju se zasluženo titulira kao jednu od najboljih novomilenijskih i to nije preuveličani "hype" kako to često biva.

Tko ne zna da se naslov filma odnosi na automobil Chevrolet El Camino s kojim je Jesse Pinkman (Aaron Paul) odjurio u finalu serije, ovdje takoreći nema što tražiti. Naravno, "El Camino" daje kratku rekapitulaciju serije s osnovnim informacijama.

Netko u dva navrata za Jesseja pita "Tko je on?" i dobije za 62-satnu seriju pomalo autoironičan odgovor "Duga priča!". Jesse je bio pomagač bivšeg profesora kemije Waltera Whitea alias Heisenberga (Bryan Cranston) i njih dvojica su zajedno odgovorni za "najveću manufakturu metamfetamina u američkoj povijesti".

Prigodno, jer serija je bila poput droge i istinski navlačila na gledanje kao rijetko koja, a u njezinim završnim epizodama Jesseja je zatočila i mučila banda (neonacista) predvođena sociopatskim Toddom Alquistom (Jesse Plemmons) prije nego što ga je oslobodio White i u tom procesu stradao.

Film nastavlja odatle kako bi Jessejeva priča dobila odgovarajuće završno poglavlje, bila droga od epiloga za "navučene" fanove, a ne da kraj visi u zraku, da tako kažemo. "Samo ti možeš odlučiti što je najbolje za tebe", rečeno je Jesseju u uvodu filma. Samo on i kreator Gilligan koji je odlučio da Jesseju i fanovima treba "El Camino".

"Stari, ti si moj junak i tako to", Skinny Pete (Charles Baker) izgovara riječi kakve se sigurno i fanovima serije/Jesseja motaju po usnama. Ovaj lik je zaslužio dostojan oproštaj, a ne neki brzinski iz sfere "uzmi lovu i bježi" (šest godina je prošlo od finalne epizode).

Lekcija serije je da, kako je istaknuo Gilligan, "akcije imaju posljedice". U tom smislu Jesse jest bio kovač svoje (ne)sreće, ali baš zato u filmu želi ispraviti neke stvari, koliko može, iako mu govore da je to "jedino što nikad neće napraviti", te pobjeći iz Albuquerquea na Aljasku.

Razgovor s roditeljima (savjetuju mu da se preda) jedno je od emotivnih i dramskih žarišta "El Camina", kao i višeminutni "flashback" s Toddom koji je ubio Jessejevu drugu djevojku Andreu (Emily Rios), a prisiljava ga kao zatočenika da mu pomogne oko ukopa njegove čistačice.

Scena je na korak do krimi-trilera (pištolj, pizza), što je film obećavao od uvoda i postaje kad Jesse posjeti poprište zločina i nađe se u oči s "policajcima", dok će ljubitelji akcije doći na svoje prilikom "vestern" obračuna. Međutim, "El Camino" je više drama, ali to odgovara Jessejevoj zaključnoj "solo" priči.

Aaron Paul tu priču iznosi na svojim leđima bez oslonca u bivšem partneru Bryanu Cranstonu koji se pojavljuje u jednom u nizu "flashbackova" posebno snimljenih za potrebe filma, a ne sastavljenih od neiskorištenih materijala sa snimanja serije, premda povremeno mogu tako djelovati, kao djelići nekakvih izgubljenih epizoda.

Sve potencijalno klimave dijelove filma Paul drži poput najčvršćeg ljepila. Mladi glumac još uvijek nije ostvario ni približno dojmljivu ulogu poput ove i najbliže tome je došao u filmu "Pogled s neba", ali kao Jesse je uistinu (opet) odličan.

Paul nastavlja gdje je njegov lik stao 2013. i uspijeva prenijeti njegove traume i osjećaje čak i bez "flashbackova" ("Jesu li te stvarno držali u kavezu?"). Njegovo lice popunjava sve praznine prošlosti koje su "flashbackovi" izostavili i istovremeno oslikava čežnju da bude kovač sretnije budućnosti. Da, riječima njegove prve djevojke Jane Margolis (Krysten Ritter), ode gdje ga svemir odvede. Na put(u) prema gore.

Hoće li i 'Saul' na film?

Serija "Breaking Bad" je dobila i jednako uspješan prednastavak "Better Call Saul". Tko zna, možda i "Saul" dobije filmski nastavak jednom kad se serija okonča.

#SERIJE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 15:03