StoryEditor
Kulturastreet art

Mladenačka slika za mlade oči: crnogorski autor izložio fotografije grafita koji krase (ili nagrđuju?) splitske fasade

Piše Eda Vujević
24. travnja 2019. - 00:00

Nevelika brojem izložaka, i postavljena u nepretencioznom prostoru kluba Zona na Šperunu, izložba "Splitski đir", podgoričkog autora Marka Vujovića, otvorena je u utorak navečer pred manjim brojem uglavnom mlađih posjetitelja, pojačanih ipak i predstavnicima Zajednice Crnogoraca u Splitu, ali i splitske street-art scene.

Izložba je na dva tjedna u Split donijela fotografije upravo grafita koji krase – odnosno nagrđuju, kako tko već gleda na to – splitske fasade. Ipak, objektiv Marka Vujovića zabilježio je većim dijelom grafite koji nisu politički ili na neki drugi način sporni te zapravo predstavljaju bolje lice "splitskog đira", barem kad je street-art u pitanju.

– Sličnu sam izložbu početkom godine postavio i u Podgorici – kaže 37-godišnji Vujović, inače turistički radnik i fotograf amater.

– U Crnoj Gori su grafiti još uvijek u svojevrsnoj sivoj zoni, percepcija im varira između huliganizma i umjetnosti, no ipak je javno shvaćanje grafita uglavnom negativno. Ipak, moja je izložba u Podgorici odlično primljena i nadam se kako sam pridonio barem malo razbijanju predrasuda vezanih za ovu vrstu izražavanja – kaže autor.

Voditelj kluba Zona Goran Biličić kazao je kako mu je drago ugostiti mladog Crnogorca koji je, kaže Biličić, lani boravio u Splitu i od svih splitskih prizora odlučio fotografirati upravo grafite.

– Mi u klubu imamo program izložbi namijenjenih mladoj publici – kazao je Biličić.

– A fotografije Marka Vujovića upravo su to – mladenačka slika Splita za mlade oči, i nadajmo se, ponekog starijeg posjetitelja bez predrasuda.

– Tijekom svog prvog posjeta Splitu, krajem prošle godine, poželio sam upoznati pravi puls grada. To svakako nije značilo uzeti turističku brošuru i pratiti preporuke, već naprotiv, krenuti u nepoznato, obilazeći portune, kvartove, ulice, parkinge, dvorišta škola i mjesta koja turist ne vidi... A tamo su me čekali splitski grafiti sa svojim posebnostima, prikazani kroz pisanu i slikovnu ili crtanu formu, često prožeti humorom o kojemu sam i prethodno puno slušao – objašnjava Marko Vujović.

Na otvorenju izložbe "Splitski đir" susreli smo i Ivana Svagušu, akademskog umjetnika i afirmiranog street-art majstora koji slovi kao jedan od ponajboljih poznavatelja grafita u Splitu.

– Mislim da je potrebno fotografirati grafite – kazao nam je Svaguša.

– Grafiti su umjetnost koja najbrže nestaje: danas su tu, a sutra su već prebojeni, preko njih je zalijepljeno ili nacrtano nešto drugo, i sjećanje na grafit nestaje. Vujović je dobro "uhvatio" specifične grafite, i one artistične, i one koje će mnogi nazvati "žvrljotine". No, meni se sviđa na zidu pročitati izjavu: "oš me doć poljubit", što god tko mislio o tome – kaže Svaguša.

 

#SPLIT#GRAFITI#MARKO VUJOVIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 20:25