StoryEditor
KulturaDivlji pijat

Mišanca je baština koja govori sve jezike i jasno reflektira naše navike, kulturu i vrijednosti... a i raste tu pokraj nas, govori urednica knjige Maja Duka

30. rujna 2019. - 15:00

"Divlji pijat" naziv je knjige koja je u izdanju Srednje škole u Bolu i uz potporu Ministarstva kulture predstavljena javnosti u prostorijama vinarije "Jako vino" u Bolu.

Istodobno je bila organizirana i istoimena gastronomska fešta na kojoj su posjetitelji mogli kušati više jela i delicija od divljega zelja, odnosno popularne mišance.


Riječ je o projektu i knjizi koji promoviraju samoniklo dalmatinsko bilje, a rezultat je terenskih radionica učenika Srednje škole o samoniklom bilju i njegovoj primjeni u lokalnoj mediteranskoj kuhinji.

Učenici su najprije pod vodstvom profesorice Ade Seferagić krenuli u prirodu i organizirali više terenskih radionica pod nazivom "Hodam, učim, berem, jedem", na kojima su se na licu mjesta upoznali s divljim zeljem.

Ubrano divlje zelje odnijeli su u svoju školsku kuhinju te su ga obradili i pripremili na različite načine.

Svoja saznanja, iskustva i gastronomska umijeća prenijeli su u knjigu "Divlji pijat". Osim brojnim receptima, knjiga je opremljena i vrijednim fotografijama autorice Berislave Picek.


Mišanca, kako joj i sama narodna riječ kaže, jest mješavina samoniklog jestivog bilja koje raste na obalama, uz more, kamen, na polju i u šumi. Ljekovitog je karaktera i sadrži nevjerojatnu količinu vitamina, osobito C.

Ni jedan supermarket, ni jedna umjetno stvorena hrana ne može zamijeniti taj osjećaj i te okuse.

Dug put hrane do stola

Sani Bodlović, ravnateljica bolske Srednje škole, napomenula je kako danas oko 90 posto hrane putuje više od dvije tisuće kilometara do stolova na kojima se konzumira, zbog čega je važno osvijestiti sve, a pogotovo mlađi naraštaj, o važnosti kvalitetne hrane lokalnog karaktera i uzgoja. S druge strane, divlje zelje i samoniklo bilje nalazi se tu pokraj nas.


"Hrana je baština koja govori sve jezike i jasno reflektira naše navike, kulturu i vrijednosti.

Ovom knjigom i projektom nastojimo osvijestiti važnost zdravog krajolika, našeg prostornog nasljeđa i zdravih namirnica koje nisu tretirane te žive i rastu tu pokraj nas, a mi smo ih pomalo zaboravili ili ih ne prepoznajemo.

Mišanca može postati dio bračke gastronomske scene, a knjiga je i zavičajna i destinacijska", kazala je Maja Duka, urednica knjige koja je nastala u suradnji s njezinom udrugom "Imena", te je napomenula kako Brač pripada području mediteranske prehrane, koja je 2013. uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva.


"Jedni su se na terenu upoznavali s divljim zeljem i brali ga, a drugi su pod vodstvom profesorice Ade Seferagić pripremali mišancu na različite načine. Bilo je zanimljivo, dosta smo toga naučili i sada znamo kako trebamo i u prirodi i u kuhinji postupati s divljim zeljem.

Doznali smo i to da jestivo samoniklo bilje raste i uspijeva samo u čistom okolišu", iznijeli su svoja iskustva Maja Čelić i Dorijan Desnica, učenici drugog razreda Srednje škole, smjer kuhar.


Učenici su ponudili više jela na degustaciju. Bili su tu juneća sarma umotana u raštiku, pileća sarma umotana u blitvu i ječam s motarom, domaća manistra s pestom od mišance, te suhi kolač od lavande i limuna, kao i suhi kolač od naranče, limuna, badema i oraha.

Sav prikupljeni novac bit će doniran "Bračkim pupoljcima", udruzi koja se skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 13:06