StoryEditorOCM
Kulturaod morskog psa do duhovne glazbe

Mirko Krstičević: Putem glazbe želim širiti Radost u ljudskim dušama

Piše PSD.
7. srpnja 2015. - 12:55

Splitski skladatelj Mirko Krstičević upustio se u neobičan pothvat te vlastitim sredstvima započeo projekt nazvan 'The highway to Well family'. Nakon legendarne grupe "Metak' s kojom je 80-tih obilježio prostor čitave bivše Jugoslavije te osnivanja SPLITHESIS-a, ansambla za suvremenu glazbu, ovo je njegov treći veliki projekt. Razlika u odnosu na prva dva projekta je što "The highway to Well family" izvodi isključivo Krstičevićevu glazbu koja je kombinacija klasične, filmske i rock glazbe, te što je riječ o glazbi duhovnog sadržaja što ovom spoju daje vrlo zanimljiv prizvuk, pogotovo i stoga što su svi tekstovi izvedeni na engleskom jeziku.

Zašto 'The higway to Well family' nije naprosto još jedan CD, još jedan bend ili samo još jedan orkestar, nego nosi epitet projekta?

- Zato jer je u svemu najvažnija poruka koju iznosim putem glazbe i naročito teksta, a meni daje mogućnost da kad neki muzičari i pjevači odu to nema nikakav utjecaj na sam projekt. Želim da se ljudi naviknu na te moguće promjene, kaže Mirko Krstičević koji još traži način da skladbe koje se mogu čuti na CD-u 'pojača' i video-spotom.

- Citirat ću Paula O'Neila osnivača, skladatelja, tekstopisca i producenta Trans-Siberian Orchestra: “Netko je jednom rekao, ako želiš promjeniti svijet nemoj biti političar. Napiši knjigu, komponiraj sjajnu pjesmu. Ja u to vjerujem“. I ja u to vjerujem, dodaje Krstičević.- Više ili manje uspješno, to radim cijeli svoj život. „The highway to Well family“, moj najnoviji glazbeni projekt, u osnovi ima samo jednu namjenu i poruku: širenje Radosti u ljudskim dušama putem glazbe. Ovim projektom nastojim svjedočiti svoju kršćansku vjeru; vjeru u Boga. Mislim da je Bog polazište i cilj cjelokupne umjetnikove i čovjekove egzistencije, kaže autor kultne pjesme 'Da mi je biti morski pas' koja je obilježila mladost brojnih generacija.

Zvuk ove nove, religiozne glazbe, međutim, daleko je od očekivanog stereotipa.

- Netko će slušajući ovu glazbu možda reći da je prebučna i prekomercijalna da bi slavila Boga. Možda, pojašnjava Krstičević.

- No kao što već spomenuh, Bog mi je dao dar za glazbu. Skoro da ne postoji glazbena forma u kojoj se nisam ogledao: rock, pop, scenska, operna, komorna, sve do tzv.suvremene „avangardne“ glazbe. Misao koja me vodila kod ovog projekta bila je naći glazbenu formu kojom ću doprijeti do što više duša, pa sam se odlučio za glazbeni jezik koji je mješavina klasične, filmske i rock glazbe. Zapravo je svaka od ovih skladbi mali film kojem nedostaje jedino slika. Nju, sliku, ostavljam mašti slušatelja, dodaje Mirko Krstičević.

eda vujević

Mirko Krstičević u brojkama

Skladao 38 sati glazbe
Prodao 3.000,000 nosača zvuka
Klasična glazba: 23 djela za solo instrumente; komorna i simfonijska glazba
Cjelovečernja glazbeno-scenska djela (opere) : 3 ( Krvava svadba; Halugica; Dan'zor – Priče s Atlantide)
Scenska glazba: 102 kazališne predstave; 45 filmova; 1 tv-serija (dječja); 2 mjuzikla (dječja)Rock i pop glazba: 42 skladbe; 150 aranžmana/orkestracija; 12 albuma (producent)
Osnovao i svirao u rock-grupi „METAK“(1978-1981)
Najuspješniji koncert: 80.000 posjetitelja, Beograd 1980.
Najuspješnija godina: 1980. grupa „METAK“ uz“ Leb i sol“ proglašena za najbolju sviračku grupu u bivšoj državi. Na svim top listama popularnosti bila je među prvih pet grupa.
Najuspješnija pjesma: „Da mi je biti morski pas“,1980. (Najprodavaniji singl, najizvođenija pjesma na svim tv i radio postajama bivše Jugoslavije)

„The highway to Well family“

Glazba, tekst, aranžmani, orkestracija, produkcija - Mirko Krstičević
Snimio i smiksao - Tomislav Unušić

Orkestar:
Tomislav Pejković, tenor,(glavni vokal)
Monika Grubišić Čabo, mezzosopran, (prateći vokal)
Nikolina De Michelli Vitturi, sopran ,(prateći vokal)
Andrea Jelavić, flauta
Željko Milić, sopran saksofon, klarinet
Svjetlana Mandić, violina
Stipe Marinić, viola
Hillary Karuza, violončelo
Mihovil Karuza, violončelo
Pjero Malkoč, kontrabas
Tonči Tranfić, klavijature
Miro Alduk, električna gitara
Mirko Krstičević, bas gitara
Jan Ivelić, bubnjevi
Sanja Milić, oboa
Zoran Velić, klavir

Tekstove na engleski preveo Branko Ružić, (osim „Highway to Well“ i „Family of God“ - Mirko Krstičević)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 18:38