StoryEditor
KulturaDaleko od doticaja

Ministarstvo kulture odobrilo 71 potporu piscima, najviše iz Zagreba

Piše S.K.
11. svibnja 2016. - 14:47

Ministarstvo kulture u okviru potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2016. godini odobrilo je 71 potporu u iznosu od milijun i 617 tisuća kuna. Za usporedbu, u siječnju 2015. godine, administracija ministrice Andree Zlatar Violić odobrila je dva milijuna i 16 tisuća kuna, a godinu prije milijun i 850 tisuća kuna.

Uglavnom je riječ o tromjesečnim potporama u bruto iznosu od 21 tisuće kuna, što čini neto iznos od otrpilike pet i pol tisuća kuna. Odobrena su prozna i poetska djela, slikovnica, strip, prijevodi poput Bahtinova zbornika o romanu...

Godišnjih stipendija nema, a među nekoliko polugodišnjih ističe se roman "Blato u dvorištu" Ratka Cvetnića, autora po mnogima najboljeg hrvatskog romana od 1990. - "Kratki izlet". Polugodišnji poticaj dobila je i Dolores Grmača za pripremu kritičkog izdanja Matije Divkovića "Nauk krstjanski", Ivana Šojat Kuči za roman "Ezan", Karolina Švencbir Bouzazza za "Antologiju kineske pripovijetke XX. stoljeća", kao i Lora Tomaš za knjigu indijskog urbanog pisma "Lotosi od neona i delirija" i Jelena Zlatar za zbirku priča "Rastanci".

Za tromjesečne poticaje za roman za djecu "Fili -­ dječak iz Vučedola" izabrana je Tanja Belobrajdić, Vukovarka koja je rane 90-e provela u Lori. Sredstva je dobila i Maja Hrgović za roman "Tko god dođe poslije nas", Rade Jarak za roman "Emigranti", Zvonimir Majdak za roman "Pad kuće Kugli", Tatjana Paić Vukić za prijevod Adonisovih pjesama, Julijana Matanović za roman "Morski vuk i njegove crvenkapice", više perspektivni nego mladi Zoran Pilić za priče "Kad su divovi hodali zemljom", Boris Runjić za zbirku " Doživljaji na romantičnom krstarenju i kasnije", Milana Vuković Runjić za roman "Triton", Ines Sabalić za šest eseja o Europi, Marina Vujčić za roman "Tijelo, soba, šalica", Zdravko Zima za eseje.

Iz ovog kuta posebno je zanimljiv Nebojša Lujanović, koji s knjigom eseja "Fatalne simetrije" kao, koliko vidimo, jedini pisac sa splitskom adresom, zrcali teritorijalne i potporne asimetrije. Još nisu poznati podaci o odbijenim piscima da se vidi plastična slika hrvatskog književnog života.

#POTPORE#MINISTARSTVO KULTURE

Izdvojeno