StoryEditor
KulturaIn memoriam

Magda Dulčić - otok Hvar ostao bez svoga stripovskog glasa

5. svibnja 2016. - 22:08

Nakon duge i teške bolesti u Splitu je preminula istaknuta autorica stripova i animiranih filmova te ilustratorica Magda Dulčić. Starogrojka rodom i formacijom ("Ja stalno crtam otok. Sve što crtam zapravo – ta ikonografija, galebovi, palme... – sve je to s otoka“, reći će u jednom od rijetkih intervjua), Školu primijenjene umjetnosti završila je u Splitu, da bi se potom preselila u Zagreb i započela s plodnim radom u dva medija, stripu i animaciji.

Njezin talent prvi je prepoznao Krešimir Zimonić otvorivši joj vrata suradnje u časopisu "Patak“ i "Zagreb filmu“. Već s prvim radovima pozicionirala se kao moćan i sasvim osebujan autorski glas, crtačica precizna i minuciozna stila, likovna pripovjedačica melankoličnih i poetičnih raspoloženja, s nagnućem prema oniričnom.

Inovativna autorica

Vrlo rano njezin je rad ovjeren i uglednim priznanjima. Za Zimonićev film "Leptiri“, gdje je bila glavni crtač, dobila je nagradu za crtež na Festivalu animiranih filmova u Zagrebu 1987. Godinu dana kasnije na Salonu stripa u Vinkovcima nagrađena je za inovaciju. Kao režiserka i glavna animatorica potpisala je niz zapaženih filmova: "Ruža“, "Zemlja snova“, "Samotnikov vrt“, "Mladić s ružama“... Potonji naslov u oštroj je konkurenciji radova sa svih strana globusa zavrijedio priznanje vrlo prikladna imena - Zlatna ruža Kaira.

Zbog rada u animaciji nije, međutim, zapuštala svoje druge dvije trajne autorske infišacije, strip i ilustraciju. Njezine priče u slikama posijane su u različitoj periodici ("Polet“, "Večernji list“, "Studentski list“, "Comicon“, "Arkzin“,“ Oblutak“, "Prvi izbor“...), a desecima proznih knjiga i udžbenika priuštila je impresivnu dodanu, naravno, likovnu vrijednost.

Veliki dio opusa potpisala je u paru sa svojim umjetničkim i životnim partnerom, piscem Zvonkom Todorovskim, preminulim 2010. godine. Magdini radovi, osim u tisku i na ekranu, završili su i pod galerijskim svodovima: izlagala je na desetak samostalnih i nizu skupnih izložbi kod nas i u inozemstvu.

Njezinom smrću Dalmacija je izgubila autentičnog, nježnog i toplog tumača podneblja i ljudi, jedinstvenu autoricu kojoj je zavičajni DNK bio neka vrsta umjetničkog creda.

 

item - id = 311658
related id = 0 -> 1148701
related id = 1 -> 1114302
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2021 08:45