StoryEditor
KulturaJESI LI ZA KINO?

Ljetne kinopreporuke našeg filmskog kritičara: ne znate što biste gledali s aktualnog repertoara? Na pravom ste mjestu, odabrali smo za vas pet raznolikih filmova, od horora i drame, do akcije i animacije

11. kolovoza 2019. - 11:20
Kralj-lavova

Ne stignete u kino dok radite i jedva čekate godišnji odmor da nadoknadite propušteno, ali dvojite što biste točno gledali s aktualnog hrvatskog repertoara? Na pravom ste mjestu.

Odabrali smo za vas pet žanrovski raznolikih ovoljetnih filmova koje (još) možete pogledati na velikim ekranima diljem Hrvatske i Dalmacije.

FESTIVAL STRAHA

Horor ljeta i godine novi je film redatelja "Naslijeđenog zla" Arija Astera. Još jedan njegov koji horor fanovi vole ili mrze. Sredine gotovo da nema. No, Aster je našao svoju hororsku nišu.

Unutar žanrovskog filma, koji režira i kao festivalski, ovaj redatelj psihološki preispituje teme gubitka i tu pronalazi stravu i užas, pa i crni humor.

Na primjeru "Festivala straha" Aster prikazuje kako se gubitak reflektira na ljubavnu vezu, nakon što djevojka izgubi sestru i roditelje te krene s dečkom i njegovom ekipom u izolirano švedsko selo na devetodnevnu proslavu suncostaja.

Aster citira "Hostel", "Teksaški masakr motornom pilom" i "Čovjeka od pruća", radeći od potonjeg spolnu inverziju. Redatelj plete "ženu od pruća" u filmu koji baš i nije preporučljivo gledati s drugom polovicom, niti ići na "dejt".

To je još jedna od njegovih subverzija. Horori su poznati kao idealni filmovi za spoj u kinu. "Midsommar" je idealan za prekid.

KOŽA

Redatelj Guy Nattiv dobio je Oscara za kratkometražni "Skin" koji ga je nadahnuo za ovaj film, najozbiljniji naslov u nizu, prikazan na Berlinaleu.

"Koža" je gorka poslastica za ljubitelje nezavisnih/festivalskih ostvarenja i prilično dostojan (iako ne superioran) nasljednik kultne "Generacije X".

Koliko je posrijedi važan i potreban film, svjedoči friški izgred domaćih mladića u Splitu s turistima crne boje kože koji su bili izbombardirani bocama i uvredama.

Jedan od tih mladića mogao je biti zloglasni protagonist Bryon Widner (odlični Jamie Bell), zatucani "skinhead" s glavom i tijelom prekrivenim tetovažama.

Widner je počinio niz rasističkih zločina iz mržnje, ovjekovječenih na tetovažama, sve dok se nije zaljubio u majku troje djece i odlučio prekinuti s dotadašnjim životom te izaći iz bande uz pomoć FBI-ja ("I quit, I'm out!").

Film prikazuje Widnerov bolan proces skidanja tetovaža kako bi se psiho-fizički očistio od grijeha prošlosti prikazane u "flashbackovima".

SPIDER-MAN: DALEKO OD KUĆE

Pred Spider-Manom nije bio lagan dvostruki zadatak. Najnoviji film s Čovjekom-paukom prvi je Marvelov superjunački spektakl nakon završetka "Osvetnika", ujedno nastavak dvije godine starog hita "Spider-Man: Povratak kući".

"Spider-Man: Far From Home" trebao je istovremeno pomiriti elegičan ton "Avengersa" i zabavu prethodnog blockbustera o Spideyju koji je bio superherojski tinejdžerski film.

Imao je "big shoes to fill", jednako kao lik Petera Parkera/Čovjeka-pauka u filmu (pogođeni Tom Holland). Na svu sreću, "Daleko od kuće" je uspio u tome i jako je blizu "Osvetnika" i prijašnjeg "Spider-Mana".

Ustvari, kad je filmski Spider-Man u pitanju, ovo je jedno od njegovih boljih izdanja, osobito u akcijsko-stripovskom smislu.

Redatelj Jon Watts je uzeo ono najbolje od "Spider-Mana 2" i animiranog filma "Spider-Man: Novi svijet", ove godine nagrađenog Oscarom. Stripovske akcijske scene s multiplim iluzijama i dimenzijama spadaju u vrh ovogodišnjih pokretnih slika.

KRALJ LAVOVA

Čak 175 tisuća gledatelja vidjelo je dosad u hrvatskim kinima novog "Kralja lavova", film koji je na dobrom putu da svrgne "Osvetnike 4" (oko 192.000) i postane najveći hit godine kod nas.

Popularnost "Lion Kinga" je golema, u kino dolaze mali i veliki, mladi i stari, domaći i stranci. Isto je u svjetskim kinima, gdje je film već prebacio milijardu dolara utrška. Doista, sve što svjetlo obasjava njegovo je kraljevstvo.

No, to ne čudi. Što god mislili o Disneyjevu pretvaranju animiranih filmova u igrane (ili računalno animirane kao u ovom slučaju), osjećali ljubav večeras kao prije 25 godina ili ne, "Kralj lavova" je pravi kinodoživljaj i vrijedi ga pogledati na velikom ekranu.

Životinje su fotorealistično animirane (pikseli malo popucaju samo kod lavica), a njihovi živopisni likovi, zabavni (Pumba, Timon) ili simpatični, da ne kažemo simbatični (mali Simba), pokrivaju širok spektar emocija, od sreće i tuge do straha. Impresivnošću prednjači "scary" Scar kojemu je novi život udahnuo glumac Chiwetel Ejiofor.

BRZI I ŽESTOKI: HOBBS I SHAW

Brzinomjer akcijskog serijala "Brzi i žestoki" opet pokazuje najveću moguću brzinu. Gas do daske daju akcijski junaci Dwayne Johnson i Jason Statham kao Hobbs i Shaw u "spin-offu" franšize "Fast&Furious", filmu centriranom na njihove likove.

Vin Diesel jamačno kipi od bijesa. Osim što Johson i Statham voze bez njega, "Hobbs&Shaw" je bolji od većine prethodnih osam "F&F" filmova, zapravo u samom vrhu serijala, zasigurno u top-četiri.

To je i zato što je nešto drukčiji od "Brzih i žestoki", premda zadržava akcijsku brzinu i žestinu. Zapravo, sličniji je "Nemogućim misijama" i - još više - "buddy" akcijama osamdesetih i devedesetih koje prilagođava razdoblju modernih (superjunačkih) blockbustera.

Navijali ste još otad za akcić s legendama žanra Schwarzeneggerom i Willisom, posebice otkako ste ih vidjeli u "Plaćenicima 2"?

Najzabavniji film ljeta "Hobbs i Shaw" je najbliže što je jedan blockbuster danas tome pokušao doći i pokušavat će i dalje. Shaw je spreman za nastavak. "Vidjet ćemo se, Hobbs!".

Možete pogledati i...

Crtić "Angry Birds Film 2", akcijska komedija "Stuber" i krimić "Posljednja pljačka" također su više nego gledljivi.

Propustili ste, NE pogledajte

Možete slobodno preskočiti triler "Grijesi prošlosti", komediju "Ibiza" i posebice novi "Step Up", podnaslovljen "Godina plesa".

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 23:09