StoryEditor
Kulturaumiranje u ljepoti

Likovnjaci više ne žele biti umjetnici u gladovanju

8. ožujka 2016. - 19:29
Vice Tomasović: Želimo da se zakonom prisili galerija da umjetnicima dade određeni honorar Ante Čizmić/eph

Je li u redu da slikari, kipari i multimedijalni umjetnici ne dobiju ni jednu kunu za izložbu svojih djela? Je li u redu da galerije, premda često financirane i javnim novcem, isplate sve osim samog umjetnika na čije ime su novac od raznih natječaja za projekte u kulturi i dobile? Je li u redu da umjetnici vrlo često, ako žele doći na izložbu svojih vlastitih umjetničkih radova u drugi grad, sami plaćaju i putne troškove i troškove smještaja?

Je li u redu da su autorska prava kipara i slikara potpuno nezaštićena, a mnogi autori uopće ne znaju kako će, ako im se posreći neki svoj rad prodati, kupcu izdati račun? I kakav račun može izdati slobodni umjetnik koji nema ni svoju tvrtku, ni udrugu ni obrt, pa nema ni pečat ni fiskalnu blagajnu?

Splitski likovnjaci udruženi u HULU krenuli su u neizvjesnu akciju kojom, ususret novom zakonu koji bi trebao regulirati ovu materiju, koji se navodno očekuje krajem godine, žele upozoriti na brojne nepravde i nelogičnosti koje im se svakodnevno "razbijaju o glavu". U tome ih, kaže Vice Tomasović, predsjednik HULU-a, podupiru kolege iz većeg dijela zemlje, odnosno iz šest aktivnih regionalnih likovnjačkih cehovskih udruženja koja okuplja profesionalne likovne umjetnike.

- Od svih umjetnika koji žive od svoje umjetnosti i nemaju nikakvih dodatnih prihoda, likovnjaci su u najgorem položaju - kaže Vice Tomasović, i sam slikar.

- Pitanje autorskih prava i popis galerijskih prostora koji se umjetnicima boduju kako bi mogli, uz ostale uvjete, ući u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika goruća su pitanja. Stanje je ovakvo: recimo, privatna ili javna galerija natječu se za sredstva od gradova, županija i Ministarstva kulture te nude projekte koji se odnose na organiziranje raznih izložbi, samostalnih ili grupnih. Novac sjedne na račun galerije, pozove se umjetnik, umjetnik se, naravno, odazove, ali umjetnik ne dobije ni jednu jedinu kunu honorara. Honorar dobije i grafičar koji uredi katalog, i pisac predgovora, i onaj što donese sendviče i vino, i čistačica koja na kraju sve pomete... Samo umjetniku ništa! Vrlo često, a to ovisi o dobroj volji organizatora izložbe, umjetnik sam plaća i svoj put i spavanje, recimo, u Zagrebu, Dubrovniku ili bilo gdje. A to nije normalno, dodaje Tomasović.

Skupljanje bodova

Dodatnu zbrku pravi i činjenica da ne postoji službeni popis galerija u kojima se slikarima i kiparima "boduju" izložbe. Što to znači? To znači da se lani u Splitu izlaganje samo u Galeriji umjetnina, MKC-u, Salonu Galić, Galeriji Kula te u Studiju 21 umjetnicima "isplatilo" barem utoliko što su im se te izložbe bodovale na putu prema članstvu u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. Članstvo pak u toj zajednici znači mogućnost da im se iz državnog proračuna uplaćuje barem mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Trenutačno, popis bodovanih galerija ne postoji, a HULU želi da se zakonom uredi da ni jedna galerija ne može steći taj, na određeni način privilegirani status dok je se ne prisili da i umjetnicima dade određeni honorar, razmjeran količini novca koji dobije iz javnih izvora.

- Budući da se osim slikarstvom bavim i izvedbenim umjetnostima, konkretno performansom - pojašnjava Tomasović - uočio sam nelogičnosti jer nepisano je pravilo da se performeru plati 1500 kuna za nastup. Slikaru, ni lipe! Bilo bi poželjno da se već sada umjetnici pripreme za javnu raspravu koja će, očekujemo, biti otvorena u zadnjem kvartalu ove godine te da svoj status reguliramo tako da on bude transparentan i pošten.

Svjesan sam da će neki kazati da je puno i to što bi nam država možda platila zdravstveno i mirovinsko jer da tržište tobože može sve regulirati, ali to naprosto nije istina. Koje tržište? Umjetnici koji nastoje raditi po ukusu tržišta, brzo se deprimiraju i gube na umjetničkoj snazi. Oni drugi, koji ne mogu i neće podilaziti tržištu, oni su gladni - kategoričan je Tomasović.

Sve u svemu, pred likovnjacima je, očito, neizvjesna bitka u kojoj, rekli bismo za utjehu, nemaju bogzna što izgubiti. Za razliku od estrade koja je, zahvaljujući ZAMP-u, stekla zavidnu razinu sigurnosti, slikari i kipari su, osobito mlađi umjetnici, na brisanom prostoru.


LAKŠE JE PERFORMERIMA
Uočio sam nelogičnosti jer nepisano je pravilo da se performeru plati 1500 kuna za nastup. Slikaru, ni lipe, kaže Tomasović


KRIZNI PUT
Novac sjedne na račun galerije, honorar dobije i grafičar koji uredi katalog, i pisac predgovora, i onaj što donese sendviče i vino, i čistačica koja na kraju sve pomete, ali umjetnik ne dobije ni jednu jedinu kunu honorara

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 06:45