StoryEditor

Libertas: Nagrada za životno djelo Mustafi Nadareviću

Piše PSD.
30. lipnja 2008. - 16:30

Kazališnom, filmskom i televizijskom glumcu Mustafi Nadareviću u ponedjeljak je u Dubrovniku uručena nagrada za životno djelo ovogodišnjeg, 4. Libertas film festivala. Riječ je o priznanju koje se u suradnji s "Visom", kao pokroviteljem tog međunarodnog Festivala, dodijeljuje istaknutim pojedincima iz svijeta kazališne i filmske umjetnosti.

- Sretan sam što sam već i zbog toga što sam uopće ušao u izbor za ovu nagradu, a to što sam je osvojio čini mi se previše- kazao je skromno velikan hrvatskog glumišta i zapaženi filmaš na konferenciji za novinare u ponedjeljak ujutro u dubrovačkom hotelu "Excelsior". 

-  Prvi put sam u Dubrovniku zbog filmskih, a ne kazališnih događanja koja su obilježila cijelu moju mladost- dodao je Mustafa Nadarević i izrazio zadovoljstvo što je film redatelja Gorana Markovića "Već viđeno", s kojim se ove godine predstavio festivalskoj publici "Libertasa" u vrlo kompleksnoj i zahtjevnoj ulozi, izabran u Velikoj Britaniji među sto najboljih svjetskih horora.

Odgovarajući na novinarske upite nagrađeni je glumac ocijenio kako domaća kinematografija obiluje dobrim redateljima, školovanima u zemlji i inozemstvu, ali ne i scenaristima, odnosno dobrim pričama pisanima "filmskim jezikom".

Prema njegovu mišljenju hrvatskom je društvu film veoma skup, s obzirom da se u prosjeku na njegovo snimanje utroši oko 2 milijuna eura, a zaradi tek oko desetine tog iznosa. Spomenuo je i kako zbog kojekavih "dealova" ne sudjeluje na Festivalu u Puli i istaknuo kako mu je drago što je dubrovački "Libertas" našao svoje mjesto u filmskom svijetu.

Iako je nakon niza vrhunskih glumačkih kreacija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i drugim pozornicama ostvario zasluženu mirovinu ovogodišnji laureat najavio je nastavak rada na filmu, posebno nakon što koncem godine završi snimanje bosanskohercegovačkog serijala "Lud, zbunjen, normalan", a pred filmskom publikom iduće će se godine pojaviti i u ulozi režisera.

Anet Marunić-Lisičić/EPEHA

Izdvojeno