StoryEditor
Kulturasondiranje terena

Legalizacija u Vidu kod Metkovića donijela značajne arheološke nalaze, izložba otvorena u subotu u Muzeju Narone

21. listopada 2019. - 10:19

Izložba "Arheološka istraživanja u Naroni 2014-2015 godine“ otvorena je u subotu u Arheološkom muzeju Narone u povodu Međunarodnog dana arheologije.

Riječ je o prezentaciji arheoloških iskopavanja provedenih tijekom 2014. i 2015. godine na prostoru antičke Narone nastalih u sklopu postupka legalizacije kuća i drugih objekata u Vidu. Kako je istaknuo ravnatelj muzeja Toni Glučina, taj proces je proveden pod nadzorom Konzervatorskog odijela u Dubrovniku u suradnji sa stanovnicima Vida, pri čemu se nastojalo da prođe što bezbolnije.

Djelatnici Arheološkog muzeja Narona tako su proveli više sondažnih iskopavanja unutar zaštićene arheološke zone, kako bi se ustanovili kulturni slojevi uz nezakonito sagrađene objekte.

- U dvije godine arheološkim istraživanjima istražena je ukupno 21 sonda na 18 objekata smještenih unutar zaštićene zone u Vidu. Osim privatnih vlasnika u tom postupku legalizacije bila je uključena i zgrada pošte. Kako bi vlasnici objekata bili izloženi što manjim troškovima, u postupak su se uključili brojni stručnjaci iz muzejskih institucija koji su pro bono odradili čitav niz analiza, dok su zatrpavanje sondi obavili mještani Vida, kazao je ravnatelj Glučina, pojasnivši da su tijekom tih istraživanja u šest sondi pronađeni ostaci antičke arhitekture, koji se osim u jednom slučaju ne mogu vezivati uz već iskopane lokalitete. Samo se u sondi iskopanoj odmah do muzeja može povezivati uz postojeće građevine.

- Upravo u toj sondi pronađen je jedan od najzanimljivijih nalaza. To je mramorni ulomak, donji dio postolja, vrlo vjerojatno se radi o postolju kultne posude, koja se može vezivati uz hram Augusteum i čašćenje kipova koji su u njemu izloženi, pojasnio je Glučina.

U dvije sonde pronađeni su kasnoantički i srednjovjekovni grobovi. Provedene su analize koje su dale dobre starosne granice tih grobova, naglasio je ravnatelj.

- Površina koja je istraživana je otprilike 75 četvornih metara. Najbrojniji su bili nalazi keramike i pečene gline, kazala je kustosica Konstanta Bukovac. Pronađena je i manja količina ulomaka od mramora, vapnenca i bronce.

Uglavnom, riječ je o antičkim pokretnim nalazima izrađenima od keramike, stakla, metala, kamena ili kosti, ulomcima oslikanih fresaka te ostacima prehrane (životinjske kosti, ljušture morskih školjaka i puževe kućice) koji su pronađeni u svim sondama. Nalazi su jako loše očuvani jer je većina pronađena u slojevima nasipa i građevinama koje su propale nakon napuštanja Narone, a dio je pronađen i na poljoprivrednim površinama koje su obrađivane pa su ulomci dodatno usitnjeni prilikom obrade zemlje.

- Predmeti koji su očuvani od dna do oboda poslani su na rekonstrukciju i restauraciju, dok su ostali očišćeni i konzervirani, pojasnila je Bukovac, naglašavajući da ovi nalazi nisu promijenili sliku Narone kakvu poznajemo.
Pokretne nalaze i uzorke moguće je okvirno datirati u kasnorepublikansko, carsko, kasnoantičko i srednjovjekovno doba.
Zanimljivo je da su nalazi grobova nekoliko stotina metara od muzeja datirani u 14 stoljeće, čime su potvrđena postajanja dva groblja u naselju Vidu, kazala je Bukovac. Izložba ostaje otvorena do 9. veljače.

Kutak za djecuZa trajanja izložbe predviđen je i kutak za djecu pod nazivom "Zabavite se i naučite nešto novo“ u kojoj su sudjelovali učenici četvrtog razreda Osnovne škole Stjepana Radića Metković s učiteljicom Marijanom Curić. Radionicu je vodila kustosica Konstanta Bukovac. Učenici su se upoznali s načinom restauriranja predmeta, počevši od jednostavnijih primjera.

Drvene komade vaza i vrčeva spajali su te su se tako na zabavan način upoznavali s posuđem kakvo je pronađeno na našim lokalitetima. Nakon toga lijepili su komade lucerni i magneta drvofiksom, što i nije bilo tako jednostavno. Djeca su uspješno valjala komade gline te pravili otiske s reljefnim predmetima i upoznali se s načinom izrade antičkih predmeta.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 11:59