StoryEditor
KulturaDva u jedan

Lanjska odgoda zbog seksualnog skandala 'nadoknađena': proglašeni dobitnici Nobela za književnost za dvije godine zaredom, evo tko je ponio laskavu titulu i novčanu nagradu

10. listopada 2019. - 16:35

Poljska književnica Olga Tokarczuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2018., a Austrijanac Peter Handke za 2019. godinu, priopćila je švedska Akademija. Švedska akademija u Stockholmu objavila je dvoje laureata budući da je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno.

Lanjska odgoda desila se zbog seksualnog skandala koji je buknuo još u studenome pretprošle godine. Članovi Akademije, naime, nisu se mogli dogovoriti o tome kako se postaviti prema Francuzu Jean-Claudeu Arnaultu s kojim su bili tijesno povezani, a on je bio optužen i kasnije osuđen za silovanje. Arnault je muž Katarine Frostenson, članice Akademije koja je kasnije odstupila iz Akademije, a ostavku je dala i Sara Danius. Njezino mjesto stalne tajnice Akademije ljetos je preuzeo profesor književnosti Mats Malm.

Olga Tokarczuk (Sulechòw, 1962.), poljska književnica, scenaristica, feljtonistica, psihologinja, sveučilišna nastavnica i društvena aktivistica, nedvojbeno je najcjenjenije i najprevođenije ime suvremene poljske književnosti. Diplomirala je psihologiju na Varšavskom sveučilištu. Nakon studija zaposlila se u Savjetovalištu za duševno zdravlje u Wałbrzychu.

Kao spisateljica debitirala je 1979., a od 1989. pisanjem se bavi profesionalno. Prvi joj se roman (Putovanje ljudi Knjige) u knjižarama pojavio 1993. Vodila je radionice kreativnog pisanja na Jagiełłonskom sveučilištu u Krakovu i na Sveučilištu u Opolu, a jedna je od utemeljiteljica i višegodišnja suorganizatorica poljskog Festivala priča.

Djela Olge Tokarczuk dosad su prevedena na tridesetak stranih jezika, od engleskog, francuskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog do turskog, kineskog, japanskog i hindua, te objavljena u više od sto izdanja, od kojih neka i na hrvatskom (Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju, Pravijek i ostala vremena, Dom danji, dom noćni, Ormar i Knjige Jakubove).

Peter Handke rođen je 1942. u Griffenu u Austriji. Odrastao je u Istočnom Berlinu i u Griffenu. Prve književne tekstove piše za časopis dječačkog internata Tanzenberg. Od 1961. studira pravo u Grazu. Pridružuje se grupi pisaca “Forum Stadtpark” i objavljuje u časopisu Manuskripte. Godine 1965. prekida studij nakon objavljivanja prvoga romana "Die Hornissen". Od tada je slobodni umjetnik. Godine 1966. spektakularno istupa na susretu “Grupe 47” na Princetonu. Te godine postaje predstavnikom nove kritičke književnosti i idolom beat-generacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LiRiAn (@an_van_lirian) on

Jedan je od pisaca koji je najviše utjecao na generacije pisaca niza europskih književnosti koje se javljaju krajem sedamdesetih i u osamdesetima. Suosnivač je nakladničke kuće autora Verlag der Autoren u Frankfurtu. Živi u Chavilleu u Francuskoj.

Objavio je brojne romane, drame, prijevode, radiodrame, pjesme, između kojih se izdvajaju: Strah golmana pred jedanaestercem, Kaspar, Spori povratak kući, Užas praznine, Trenutak pravog osjećaja, Don Juan njime samim, Kratko pismo za dugo rastajanje, Pouka planine Sainte-Victoire.

Primio je mnoštvo nagrada, između ostalih: Nagradu Georg Büchner 1973. (koju je vratio 1999. zbog napada NATO-a na Srbiju), Nagradu Franz Kafka 1979., Kulturnu nagradu pokrajine Koruške 1983., Nagradu Grillparzer 1983., Veliku austrijsku državnu nagradu 1987., Nagradu Siegfried Unseld 2004., a 2006. odbio je Nagradu Heinricha Heinea.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine. Laureatima Nobelove nagrade dodjeljuje se diploma, zlatna medalja, a ove godine i po devet milijuna kruna, odnosno 830.000 eura. Novčani iznos varira u odnosu na stanje financija Akademije, no uvijek je to bila vrlo bogata nagrada, a laureatima će na svečanosti u Stockholmu, 10. prosinca, biti dodijeljen i novac, zlatna medalja s likom Alfreda Nobela te diploma.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:43