StoryEditor
KulturaMISLI LI SPLIT (NE)KULTUROM

Kuštre: Mi smo pod vladavinom jedanaestoglavoga boga Haj Duka

Piše PSD.
25. listopada 2012. - 22:49
Želimo li se natjecati za europski grad kulture, moramo izgraditi manje dramsko kazalište, koncertnu dvoranu i izložbene prostorije. Većinu toga Split je još nedavno imao, a danas više nema, ali ima Arenu, koja je uglavnom prazna... Neumjesno je govoriti tko je stari, a tko novi Splićanin. Svi su Splićani prije ili poslije bili novi. Pitanje je tko se osjeća splitskim građaninom i tko, osim problematične suvremenosti, prihvaća dobru tradiciju ovoga grada”, kazao je, među ostalim, Duško Kečkemet na raspravi “Misli li Split (ne)kulturom?”, debati koja je u krugu od tridesetak sudionika održana u Europskom domu Split.

“Misli antikulturom!”, spreman je odgovor imao splitski umjetnik Ante Kuštre, unijevši odmah dozu vitamina u sjedeljku. “Problem kulture je problem starog identiteta po kojemu je grad Split grad sporta, sa specifičnom antikulturnom posljedicom. Mi smo pod vladavinom jedanaestoglavoga boga Haj Duka, koji je kompletan grad žigosao Torcidinim grbovima i glasno nas uveo u mentalni totalitarizam pod egidom: ‘Svi na Poljud!’ To je nasilje koje je postalo institucionalno, budući da u liku aktualnoga gradonačelnika imamo organski primjer,” rekao je Kuštre.

Stoga je pozvao sve “slobodnomisleće kulturnjake da se ujedine kako bi smijenili tu figuru i, uopće, pokrenuli narodnooslobodilački art”.

Uvodničar skupa Tonći Šitin slaže se da je bitno pitanje kako kultura utječe na nas da se povežemo, “da ne ostanemo bića izolirana i frustrirana, manje organizirana od ptica ili kukaca!” Šitin se pita kako mora izgledati Split 2030. kad kulturna strategija ima kontinuitet izostajanja.

Tezi o povezivanju priklanja se i dr. Drago Šimundža, svjedočeći da je kultura i u bivšem sustavu bila sekundarna, a da je danas možda i tercijarna po interesu i važnosti. Splitski umjetnik Rino Efendić, pak, dijagnosticira situaciju, koja je loša jer bismo “htjeli biti prijestolnica, dok nam prinčevi hodaju golih guzica”.

jakov kosanović
SNIMIO: PAUN PAUNOVIĆ/CROPIXIzdvojeno

05. kolovoz 2020 10:50