StoryEditor
Kulturakultura u križevcima

Kulturšok: veliki šokantni festival iz male sredine!

Piše PSD
7. ožujka 2018. - 11:40

Često se u razgovoru na kavama diljem manjih sredina u Hrvatskoj mogu čuti izjave poput „U gradu nema zanimljivih sadržaja.“ ili „Gradu fali program urbane kulture.“, no jedan mali grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj već 14. godinu zaredom dokazuje da to ne mora nužno biti istina.

Križevci, nekad važno povijesno sjecište puteva i rodni grad Sv. Marka Križevčanina, 14. uzastopnu godinu poprište je zanimljivog kulturno-obrazovnog događaja pod imenom Culture Shock Festival koji organiziraju dvije križevačke udruge, POINT i KVARK. Osim što se može pohvaliti dugovječnošću, krasi ga i veoma bogat festivalski program – od koncerata, predstava, radionica, projekcija, izložba pa sve do tribina. Od 8. ožujka do 14. travnja u tom će se gradu na više lokacija (Klub Kulutre, Galerija K2, Razvojni i tehnološki centar) održati 31 kulturno-umjetnički događaj.
    
Festival koji svake godine predstavi barem jedno važno umjetničko ime (Josipa Lisac, Urban & 4, Hladno pivo, TBF, Arsen Dedić, Vlasta Delimar, Vilim Matula i mnogi drugi) ni ove godine nije podbacio, pa će Križevčani u svome gradu u prvome festivalskom tjednu moći uživati u projekciji filma „Gazda: početak“, izložbi Veija Baltazara „Kroz Mirandine oči“ o stradanjima Roma u holokaustu  te koncertu Igora Geržine, skladatelja i dobitnika Porina.

Da sve ne protekne u ozbiljnom tonu, pobrinut će se jedna od najpoznatijih slovenskih komičarki Marina Ipša, koja je svojedobno napunila čak i Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski.

Kompletan festivalski program objavljen je na službenoj web stranici festivala (www.c-shock.org/2018/), a izdvojit ćemo još i performans Vlaste Delimar pod nazivom „Pravo na orgazam iznad 60-e“; koncert Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, kao i projekciju „Bitke za Macolu“, dokumentarnog filma popularne stranice Nogometne ikone. U svakom slučaju, očekuje Vas bogat i raznolik program, što je sjajna pozivnica da dolaskom u Križevce podržite ovakav oblik kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 07:16