StoryEditor
KulturaSlavni muzej otvara izložbu o mitskoj mezopotamskoj metropoli

Kula babilonska i "Oko za oko" u Louvreu

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 09:36

Hamurabijev zakonik i njegov slavni kodeks "Oko za oko...",  kula babilonska, Verdijeva opera Nabuko, dio su prve ikada realizirane izložbe o mitskome gradu, koja je ujedno i hommage današnjem Iraku. 

"Babilon" se otvara u pariškome muzeju Louvre u petak,  14. ožujka, a posjetitelji će do 2. lipnja moći razgledati 400 eksponata: od arheoloških predmeta, gravira, do slika i rukopisa prikupljenih u pokušaju da se prvi put stvori povijesna slika o gradu koji je budio zavist i strah, bio obožavan i  proklinjan kroz pet tisućljeća. 

Izložba je koncipirana u tri dijela. Prvi je posvećen povijesnom gradu, pedesetak kilometara južno od današnjeg Bagdada koji je stoljećima bio kulturna prijestolnica antičkog Bliskog istoka. Dio izložbe bavi se kulturnim naslijeđem, poglavito Biblijom, te arheološkim istraživanjima s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Dio izložbe posvećen je Babilonu kao nadahnuću za umjetničko stvaralaštvo iz kojeg su crpli primjerice slikar  Delacroix, skladatelj Verdi, sineast D.W. Griffith.

Cilj je izložbe povezati legendu s povijesnom zbiljom, navode organizatori pa će posjetitelji doznati da biblijska  priča o Potopu potječe iz babilonske epopeje o Gilgamešu, kao i priča o "ziguratu", 90 metara visokoj kuli u kojoj se govorilo bailonskim, perzijskom i aramejskim.

Nakon Pariza "Babilon" će biti izložen u muzejima suorganizatorima, a
to su berlinski Pergamon Museum od 26. lipnja do 5. listopada te
londonski British Museum od 13. studenoga do 15. ožujka 2009. 

                                                                                                                                            (H)

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 14:16