StoryEditor
Kulturaprojekcija tri serije fotografija

Koudelka: Ja sam čovjek od očiju, a ne čovjek od mozga

Piše PSD.
13. listopada 2012. - 14:25
Kao svojevrsna najava predstojećeg Festivala arheološkog filma, koji će se održati početkom studenog, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održana je projekcija tri serije fotografija uglednog svjetskog fotografa Josefa Koudelke (Invazija – Romi – Kaos), kao i razgovor s autorom koji je moderirao Jasen Boko.

Fotografsku večer Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split priredio je u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, ispred kojega je u Splitu bila nazočna Ina Pouant, francuski ataše za kulturu, a prikazani su kapitalni Koudelkini fotografski ciklusi, koji su nastali u posljednjih 40 godina. “Invazija” (8 min.) je skup fotografija o sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke 1968. godine, “Romi” (11 min.) predstavljaju obiman opus fotografija koje je Koudelka napravio u pograničnom području Moravske i u Rumunjskoj, a “Kaos” (17 min.) sugestivne panoramske snimke prirode i ljudskih tragova. 

Snimao i u Hrvatskoj 

U posljednjih deset godina, Koudelka snima antičke lokacije po Sredozemlju, pa tako i u Hrvatskoj, koje će biti prikazane na velikoj izložbi “Arheološki ostaci: fotografije 1993.-2012.”, u Vieille Charité, jednom od najuglednijih izložbenih prostora
u Marseilleu, u sklopu projekta “Marseille-Provence - europska prijestolnica kulture 2013”.

Josef Koudelka, 74-godišnji  moravski Čeh, koji adresu ima i u Parizu i u Pragu, član Magnuma od 1970., osvojio je valjda svaku nagradu kojom vas fotografija može počastiti. Kad priča, osjećate da priča jedan od očeva fotografske “moderne”, kao  što su to, recimo, Henri Cartier Bresson ili Robert Capa.

Iznimno je zanimljiv Koudelkin život. Počeo je snimati već s 12 godina, ali kao diplomant Tehničkog fakulteta u Pragu,
prvi posao nalazi kao inženjer zrakoplovstva. Aeronautiku ostavlja kao 29-godišnjak, kako bi se u potpunosti posvetio
fotografiji. Prvo snima praške kazališne glumce, a rado i rumunjske cigane. 1968., kad su Rusi banuli u Prag, Koudelka je također snimao Rome u Rumunjskoj. Vrativši se navrat-nanos u domovinu, snimio je fotografije koje su postale međaši u povijesti fotoreportaže.

Fotografije okupacije Praga tajno su iznijete iz Čehoslovačke i potom odjeknule u svjetskom tisku, međutim, Koudelka je bio potpisan samo kao P.P., kao Prague Photographer (praški fotograf), ne bi li se izbjegle reperkusije po obitelj Koudelka. Priznao je zasluge za svoje fotografije tek 15 godina kasnije, kad mu je umro otac, posljednji bliski
rod u domovini. “Ja sam čovjek od očiju, a ne čovjek od mozga” – duhovito je potcrtao na kraju Koudelka.

Jakov Kosanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 11:29