StoryEditor

Kopačke, kolo i turbo folk hit "Aspirin" u novom Muzeju

Piše PSD.
23. prosinca 2009. - 15:50

Što je to u novoj zgradi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti što toliko potiče na proizvođenje snažnih zvukova, bilo onih bubnjeva, bilo ( ženskog) vikanja i vrištanja?

To pitanje nametnulo se i nakon happeninga u kojemu je 11 (privremenih) mladih članica Montažstroja, pod budnim okom Boruta Šeparovića, isprobavalo svoju spremnost za premijeru kojom će ta eksperimentalna skupina potkraj siječnja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježiti 20 godina svog postojanja.

Svojevrsna generalna proba novog nogometno-plesnog spektakla Montažstroja, naslovljenog „Srce moje kuca za nju“, svojim je agresivnim upadom u „posvećeni“ prostor „hrama umjetnosti“ i „katedrale duha“, slično kao i bubnjanje na otvaranju Muzeja te vrišteći performans „Zbor“ Kate Mijatović dan poslije, u gledatelju ( i slušatelju) još jednom pobudila misao da je, unatoč izvrsnosti mnogih izloženih djela, možda baš ( vizualna) ispraznost i besmislenost tog mega-labirintskog prostora ono što se pokušava prikriti (ili otkriti) bukom.

Iako su se činile vrlo dobro uigrane, u pokušaju ( zvučnog) kompenziranja nisu, međutim, sasvim uspjele ni Šeparovićeve djevojke u kratkim suknjicama, crvenim majicama i kopačkama, koje su kraj radova Sanje Iveković i Kristine Leko iz sveg glasa pjevale „Djevojku sa sela“, a nedaleko od Beuysove „Demokracije / partitokracije“ „Aspirin“.

Ispred Murtićeve slike izvele su nijemo kolo, a u „sobi“ s video radom Marine Abramović i Kniferovim „Autoportretima“  su izvikivanjem imena Maljeviča, Stilinovića, Gotovca, Delimar, Srneca i Marteka, te specifičnom kretnjom/položajem za svakog od njih, ispričale prilično teško uhvatljiv priču, da bi završile ispred Bućanove „Laži“, odbacivanjem kopački i bijegom na sve strane.

„Srce moje kuca za nju“ „odigrano“ je u novoj zgradi MSU-a kao podsjećanje da je prvi nastup Montažstroja bio upravo manifesto-performance „Kopačke u galeriji“, kojim je 1989. otvorena retrospektiva Kazimira Maljeviča u tadašnjem gornjogradskom prostoru Muzeja.

No, pokazalo se da bi, u novom vremenu i na novom mjestu, za izvedbu u MSU puno primjereniji sport bio ragbi, dok će se novi Montažstrojev kazališno-nogometni spektakl vjerojatno ipak bolje uklopiti u zgradu HNK.  

Vesna Pažin          
foto: damir žižić
 
 

item - id = 81814
related id = 0 -> 1078615
related id = 1 -> 1069256
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 18:24