StoryEditor

Komemoracija za književnika Jožu Horvata

Piše PSD.
31. listopada 2012. - 21:14
Komemoracija za uglednoga hrvatskog književnika Jožu Horvata, koji je umro u Zagrebu 26. listopada u 98. godini, održana je večeras u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici.

Na Komemoraciji kojoj je nazočila obitelj Jože Horvata, književnika i njegova djela prisjetili su se potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac, u ime Hrvatskoga društva pisaca (HDP) književnik Velimir Visković te međimurski župan Ivan Perhoč.

Podsjetivši kako je Horvat bio antifašist, partizan i moreplovac, Holjevac je ustvrdila kako je bio i jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća. "Obilježio je hrvatsku književnost te u sebe upio najljepše trenutke naše povijesti", rekla je dodavši kako je u prošlosti uspio naći oslonac koji nas vodi u budućnost.

Velimir Visković je podsjetio kako je Horvat u životu imao dva učitelja - u politici Josipa Broza Tita, a u literaturi Miroslava Krležu.

"Bio je zaljubljen u ideju socijalne pravde i antifašizam", rekao je dodavši kako je opčinjen panteističkom idejom trajno vjerovao u prirodu.

Također je istaknuo kako je Horvat kao veliki pisac obožavao plovidbu, jahte i lovačko oružje.

Joža Horvat se borio za našu slobodu, rekao je župan Perhoč dodavši kako je napisao ponajbolji putopis hrvatske književnosti.

Joža Horvat rodio se u Kotoribi 1915., studirao je pedagogiju, filozofiju i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no zbog rata prekida studij i odlazi u partizane.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 07:45