StoryEditor
KnjiževnostKorčulanska štorija

Tvornica koja se neće zaboraviti

Piše Jakov Kosanović
24. rujna 2020. - 08:00
1 Rad u vrijeme socijalizma i poslijeratne modernizacije i industrijalizacije OSOBNI ARHIV

Umjetnička knjiga Božene Končić Badurine "Kad bi fabrika trubila" bit će predstavljena večeras u 20 sati u Domu kulture Korčula. Knjiga je realizirana kao dio projekta "Industrijska baština otoka Korčule" koji provode udruga "Siva zona" i galerija "Miroslav Kraljević", oni su ujedno i suizdavači ove publikacije, a oblikovala ju je Rafaela Dražić.

Projekt "Industrijska baština otoka Korčule" zamišljen je kao suradnička platforma s uključenim višegodišnjim znanstvenim i umjetničkim istraživanjem, koje pak objedinjuje interdisciplinarni kulturno-antropološki, etnografski, umjetnički i kustoski pristup, dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, institucijama, udrugama i inicijativama.

Projekt je u prvom redu usredotočen na prostor Vele Luke, a tematski najvećim dijelom obuhvaća proizvodnju i rad u vrijeme socijalizma i poslijeratne modernizacije i industrijalizacije.

'Jadranka' i 'Ambalaža'

Božena Končić Badurina pozvana je kako bi u okviru projekta napravila vlastito umjetničko istraživanje polazeći od prikupljenog etnografskog materijala te vlastitog terenskog rada koji je uključivao susrete s bivšim radnicama i radnicima tvornica "Jadranka" i "Ambalaža", obilazak napuštenih pogona te istraživanje arhivskog materijala.

Njezin rad s lokalnom zajednicom, učenicima Osnovne škole "Vela Luka", usredotočen je na međugeneracijski dijalog između bivših radnica tvornice i nove mlađe generacije mještana.

Dosadašnja istraživanja predstavljena su potpuno novim sugovornicima, učenicama i učenicima osnovne škole, koji su kroz crtež, kolaž i tekst iskazali vlastite reakcije, mišljenja i komentare na temu lokalne industrijske baštine.

"Ova knjiga otvara niz tema vezanih za revalorizaciju industrijske baštine, njezina gospodarsko-povijesnog i socijalnog aspekta, a ujedno je i poziv na daljnja suočavanja i interpretacije lokalne memorije obilježene industrijskom poviješću", kaže autorica o knjizi.

Božena Končić Badurina rođena je 1967. u Zagrebu, gdje je i diplomirala njemački i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu (1995.) te grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti (1996.).

Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama kao što su: "Silver City", Galerija "Vladimir Bužančić", Zagreb 2018.; Adžijina 11, "Način upotrebe", Baza, Zagreb, 2016.; Franz-Jürgens-Strasse 12, Gastatelierhaus, Düsseldorf, 2015., "Nastaviti dok ne postane nesigurno", Mali salon, Rijeka, 2015.; "Prostor za publiku", Umjetnička galerija, Dubrovnik, 2012; "More Passive Than Every Passivity", Art in General, NYC, 2010.

Izlagala je i na brojnim grupnim izložbama, od kojih ćemo spomenuti samo: "Refreshing Memory/Kad spomenici ožive", Galerija Nova, Zagreb, 2019., "Between There and There: the Third Place of Belonging", Galerija Out of Sight, Antwerpen, 2019., HT nagrada, MSU, Zagreb, 2019., "NO STOP NON STOP", Lothringer13 Halle, München, 2018.; 2. Bijenale industrijske umjetnosti “Na leđima palih divova“, Narodni muzej, Labin, 2018.; "PRVO PA ŽENSKO", festival feminističke kulture i akcije, Kino Frosina, Skopje, 2018...

Dobitnica je nekoliko nagrada, među ostalim, 3. nagrade na 49. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva 2017., zlatne medalje za korištenje scenskog prostora na 13. Praškom kvadrijenalu, hrvatskoj izložbi NEOPIPLJIVO 2015., nagrade HDLU-a za najbolju izložbu u 2007. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 08:26