StoryEditor
Književnostkoroni za dišpet

Split pokazuje da ‘novo normalno‘ ne mora ići nauštrb kulturnih sadržaja, rekao je Andro Krstulović Opara na otvorenju Mediteranskog festivala knjige

2. rujna 2020. - 16:44
Vojko V. opustio je pomalo ukočenu atmosferu s prorijeđenom publikom na fizičkoj udaljenosti i s maskama Paun Paunović/Cropix

Pedeset nakladničkih kuća, s ponudom od deset tisuća knjiških naslova, sudjeluje na Mediteranskom festivalu knjige, koji je u četvrtak službeno otvorenim proglasila izaslanica ministrice kulture Maja Zrnčić.

Ona je koordinatorica za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja, koja je na snazi od 2108. godine, čime se čitanje promiče kao osobita društvena vrijednost.

– Književnost je najpouzdaniji način stvaranja slike svijeta, a knjiga dobrodošao način kojim se odupiremo površnim informacijama kojima smo zatrpani. Samo dobre i vrijedne stvari opstaju, a veselim se ovogodišnjem programski bogatom splitskom festivalu knjiga – kazala je Zrnčić.

image
Maja Zrnčić, izaslanica ministrice kulture i medija
Paun Paunovic/Cropix

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio je važnost održavanja kontinuiteta ove kulturne manifestacije.

– Ovo je pokazna vježba uspješnog prilagođavanja novim epidemiološkim okolnostima za kulturne manifestacije u čitavoj Hrvatskoj. Idemo hrabro dalje, pokazujući da "novo normalno" ne mora ići nauštrb kulturnih sadržaja. Održavanjem Festivala mediteranskog filma i Splitskog ljeta Splitu smo već pokazali da možemo.

Mlade ovim festivalom uvodimo u svijet knjiga i dobre riječi, a mene od djetinjstva prati veselje u susretu s opojnim mirisom novih knjiga, pa je i vrijeme održavanja MFK idealno, uoči početka školske godine. U godini kada obilježavamo 1600 godina od smrti sv. Jeronima i užežin petstote godišnjice izlaska Marulićeve "Judite" – rekao je Krstulović Opara.

image
Distanca i maske nisu prepreka
Paun Paunovic/Cropix

– Kultura je dio svakodnevnog života, moramo naći način kako komunicirati u novim okolnostima, bez da se "onlineariziramo" i krenemo sasvim u "digitalu" – izjavio je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina.

– Kultura preko pisane riječi nudi najbolji odgovor u provjeri dosadašnjih modela života – rekao je Kozina, uz poruku svim posjetiteljima sajma: "Osjećajte se sigurno!".

Pomalo ukočenu atmosferu s prorijeđenom publikom na fizičkoj udaljenosti i s maskama koje prisiljavaju na manje razgovora, opustio je glazbenik Vojko V., koji na sajmu predstavlja svoje dječje slikovnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 12:15