StoryEditor
KnjiževnostOd 11. studenoga

Splićani se imaju zašto radovati Interlibaru. Pročitajte koje će sve svjetske uspješnice po povoljnim cijenama moći nabaviti za sajma knjiga u Jokeru

Piše Lenka Gospodnetić
4. studenog 2021. - 14:57

Od rijetkih vedrih događanja u čemernom studenom svakako vrijedi izdvojiti sajmove knjiga.

Već nekoliko godina onaj najstariji i najetabliraniji, zagrebački Interliber, ima pak "mlađi pandan" imenom Interlibar. Traje čak i dulje; na znanje svim knjigoljupcima u gradu pod Marjanom, od 11. do 21. studenoga!

Igrom slova skovano je dakle ime splitskom "čedu" začetom od velikog knjižarskog lanca "Hoću knjigu", i udomljenom na uistinu lijepom mjestu: u trgovačkom centru - partneru, Jokeru u Splitu.

Interlibar dimenzijama nije - budimo realni - ni blizu Interliberu, zato i nije na sajmištu nego u trgovačko-kulturnom centru. No, kvalitativno ne zaostaje ni ove godine, pa tako Splićani nisu primorani svoje knjiške favorite naručivati poštom, niti putovati u Zagreb; elegantno ih mogu razgledati na pedesetak metara četvornih svoga splitskog Interlibra.

Ni sajamski popusti neće izostati, najavljuje Sanja Srdić Jungić, direktorica marketinga i komunikacija u "Hoću knjigu", inače i sama spisateljica te dakako knjigoljubica.

- Interlibar je prvotno organiziran od strane "Hoću knjigu" u studenom 2017. godine, dakle odmah prve godine kad su knjižare "Hoću knjigu" otvorile svoja vrata. Mislim da je to bitno naglasiti jer "Hoću knjigu" nije sudjelovao na samom Interliberu te godine nego smo se odlučili napraviti svoj sajam u Splitu i to iz nekoliko razloga. Glavni je razlog tehničke prirode; želimo Splićanima koji su u nemogućnosti ići izvan grada kupovinu omogućiti s najboljim naslovima "doma".

image
Hoću knjigu

Naglasak je na novim, dobrim knjigama, a ne onima koje mi u knjižarskoj branši zovemo "beton" jer ih se izdavači ne mogu riješiti, pa ih iz godine u godinu na raznim sajmovima nude za pet kuna ili na devedeset posto popusta; za to postoje događaji poput Podroom Outleta koji organiziramo triput godišnje, unutar naših knjižara, što je za nas također bitna priča s obzirom na to da najmove i djelatnike plaćamo tijekom cijele godine - navodi Srdić Jungić.

A to je ovom knjižarskom lancu i najveći dugoročni cilj – motivirati ljude da svrate u knjižare tijekom cijele godine i uživaju u novitetima i popustima, a ne samo napune vrećice knjigama jednom godišnje na velikom sajmu te da knjižare ne vide ostatak godine. Zato iako se Interlibar proteže na samo pedesetak kvadrata oni najzahtjevniji kupci potragu za najdražim knjigama mogu nastaviti i u samoj "Hoću knjigu" knjižari u Joker centru, koja se pak prostire na petstotinjak kvadrata.

image
Hoću knjigu

Nije zanemariv ni bogat izbor ne-knjiškog asortimana, naime onoga darovnog, koji se kao možebitno božićno iznenađenje također može kupiti po povoljnijim cijenama.

- Interlibar smo odlučili ponuditi Splićanima kao alternativu Interliberu, zato i ta mala igra s imenom. To je ujedno i jedina sličnost s velikim sajmom.

Naša splitska knjižara druga je po veličini od svih naših knjižara te smo smatrali da Splićani imaju itekakvo pravo sudjelovati u ovakvoj vrsti knjiškog „doživljaja“ i u svom gradu a da ne moraju putovati do Zagreba i gužvati se po halama. Iz tog razloga, za Splićane na jednom mjestu nudimo najbolje od najboljih - koncentrirani izbor knjiga svih većih i manjih izdavača, a po cijenama koje bi mogli naći i na zagrebačkom sajmu.

Za izdavače je ovaj sajam također prednost jer imaju priliku izložiti svoje knjige po sajamskim cijenama, bez plaćanja najma, ljudstva ili reklame.

Pritom treba naglasiti da nas trgovački centar Joker ovdje iznimno podržava te su od prve godine prepoznali vrijednost naše inicijative; da je po njihovu, naš bi sajam bio veći i prostirao bi se na nekoliko katova.

image
Hoću knjigu

Međutim, upravo zato da cijelu priču napravimo kvalitetnije od dvije ogromne zagušljive zagrebačke hale u kojima isti izdavači imaju svoje iste prostore na istim mjestima već godinama, bez mjesta za nove i agilnije igrače, ograničili smo se na rečenu kvadraturu, i tu se može naći veći dio ponude sa samog sajma, pod istim uvjetima za sve, koliko god bili veliki ili mali - napominje Srdić Jungić.

- Cilj Interlibra nije da bude Interliber, niti ćemo ga nakrcati jeftilenom koji se (bez)uspješno rasprodaje iz godine u godinu kako bismo bili što veći, nego upravo suprotno – da kupcima ponudimo najbolje i najnovije naslove na istom mjestu. Dakle, nije sve u kvantiteti ni veličini, kvaliteta je imperativ...

image
Hoću knjigu

Da idemo u dobrom smjeru pokazuju prometi naših knjižara, svake godine su sve veći, kao i činjenica da na jednom malom Interlibru imamo veći promet nego na Interliberu gdje kao izlagač imamo dva do tri puta veći izlagački prostor - navodi naša sugovornica.

"Predkoronarnih" godina, 2018. i 2019. naime, bio je osmišljen i festivalski program te predstavljanje lokalnih, ali i inozemnih autora čitalačkoj publici. To, nažalost, zbog trenutnih mjera ove godine neće biti izvedivo.

- Iz istog razloga smo se ove godine odlučili zadržati na dosadašnjem izgledu i veličini štanda. Međutim, za splitski Interlibar u budućnosti imamo puno ambicioznije planove, pa i potencijalno proširenje, te još atraktivniji izgled i ponudu događanja.

image
Hoću knjigu

Kao veliku prednost našeg sajma vidimo i činjenicu da trgovački centri imaju već ustaljeni obrazac što se tiče nošenja s pandemijom, dezinfekcijom prostora, razmakom i brojem ljudi.

Isto vrijedi i za naše knjižare, u kojima će se u isto vrijeme održavati i akcija Knjiga svima i svuda s atraktivnim cijenama i širokom ponudom pa se za odaziv ne brinemo - najavila je direktorica marketinga i prodaje organizatora splitskoga knjiškog happeninga.

Među atraktivnim naslovima koji će se moći kupiti na splitskom Interlibru izdvajamo:

Mračna kći, Elena Ferrante, Profil, 119,00 sniženo na 105,00

Obscuritas, David Lagercrantz, Profil, 149,00 sniženo na 119,00

Dina, Frank Herbert, Egmont Puls, 149,00, sniženo na 119,20 (kao i cijeli komplet, po sličnim cijenama)

Damin gambit, Walter Tevis, Fokus komunikacije 129,90, sniženo na 105,00

Horror Vacui, Staša Aras, Hena com 129,00, sniženo na 103,20

Čovpas, Dav Pilkey, Mozaik knjiga, 99,00, sniženo na 90,00 Kao i ostali nastavci)

Dah, James Nestor, Planetopija, 135,00, sniženo na 105,00

Sinovi, kćeri, Ivana Bodrožić, Hermes, 129,00 sniženo na 110,00

Male žene, knjiga prva, Louisa May Alcott, Znanje, 79,00 sniženo na 70,00 (kao i Knjiga druga)

Puding od vanilije, Vedrana Rudan, VBZ, 99,00 sniženo na 89,10

Stare duše ne stare: Um, Ingrid Divković, Stilus, 119,00 sniženo na 109,00

Orkestar priča priču: Četiri godišnja doba, Karneval životinja, Labuđe jezero, Orašar, Trnoružica, Školska knjiga 135,00 sniženo na 108,00

Kuhinja života, Karmela Vukov Colić, Prezentum media, 199,00 sniženo na 159,20

Ljubav oko svijeta, Davor Rostuhar, KEK, 169,00 sniženo na 152,10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2021 11:40