StoryEditor
Književnostcijene prava sitnica

Internetliber: zagrebački sajam knjiga zbog pandemije program i trgovinu uspješno je preselio na web i u 126 hrvatskih knjižara, popusti i do 80 posto

10. studenog 2020. - 12:26
Glasoviti interliberski popusti preselili su se na internet  Goran Mehkek/Cropix

Pod motom "Knjiga svuda i svima" hrvatski će izdavači ove godine uobičajeni jesenski popust na svoja izdanja umjesto na štandovima zagrebačkog "Interlibera" – koji se odgodio do boljih epidemioloških vremena – kupcima ponuditi u svojim knjižarama, te web trgovinama.

- Ukupno 126 knjižara diljem Hrvatske u dogovoru s izdavačima nudi sajamski popust na kupnju knjiga – kaže predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina. - Sve informacije tko sudjeluje mogu se dobiti na našoj domeni znk.hr, koja vodi i do našeg YouTube kanala. Na tom će se kanalu moći pratiti razgovori s piscima, a poseban, premium program, nudit će se na HTV-ovu Trećem programu. Njega su osmislili Ivica Prtenjača, Kruno Lokotar i Sanja Baković, sa skoro četrdeset različitih emisija – najavljuje Kozina.

Popusti na nova i stara izdanja nudit će se kupcima do kraja ovog tjedna, predviđenog za održavanje "Interlibera", a "Školska knjiga", primjerice, produžit će ih i do kraja mjeseca. Kod tog izdavača cijene novih knjiga, objavljenih od studenoga 2019. do danas, snižene su od 15 do 20 posto, dok je starija izdanja moguće nabaviti s popustom od 40 do 70 posto.

Među novitetima koje bi "Školska knjiga" u uobičajenim okolnostima predstavila na "Interliberu" ističu se novi roman Ivana Aralice "Duh zloduha", dnevnički zapisi Petra Gudelja "Za svojim pjesmama", uspješnica Davida Attenborougha "Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti", izbor iz pjesništva ruskog pjesnika iz sovjetskog razdoblja Vladimira Visockog "Moj cilj – horizont" u prepjevu Luka Paljetka, kao i knjiga "Nerazumno ponašanje" Richarda H. Thalera, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

ODLIČNA KAVA U KNJIŽARI

Pod izdavačkom etiketom Lumen će ponuditi "Ponoćno sunce" Stephanie Meyer i " Konferenciju ptica" Ransoma Riggsa, ali i klasike kao što su "Silmarillion" J. R. R. Tolkiena, "Misery" Stephena Kinga i trodijelni serijal "Bromelijada" Terryja Pratchetta. Ljubiteljima političkog štiva nudi se znanstvena studija "Bosna i Hercegovina 1990. – 2020. Rat, država i demokracija" Mirjane Kasapović, a "Filozofija humanog obrazovanja" Juliana Nide- Rümelina čitateljima zainteresiranim za teme s područja obrazovanja.

Kad je riječ o starijim naslovima, cijena Leksikona svjetske književnosti snizit će se 70 posto, što znači da će stajati 179 umjesto dosadašnjih 597 kuna, dok će cijena "Male vrtlarice" Kornelije Benyovsky Šoštarić pasti sa 159 na 99 kuna.

- Pandemija nam je ove godine ukrala "Interliber". No ne i potrebu za susretištem, za razgovorom o knjigama. Upravo stoga "Školska knjiga" od Dubrovnika do Vukovara, te u svojoj tridesetoj, internetskoj knjižari, organizira svoj Interliber - kaže urednica u "Školskoj knjizi" i "Lumenu" Miroslava Vučić.

image
Ovakvi interliberski prizori moći će se vidjeti eventualno na proljeće
 
Goran Mehkek/Cropix

U "Frakturi" su odlučili između 9. i 15. studenoga prezentirati nove naslove i najvažnije knjige preko videozapisa na Facebook stranici ovog izdavača, a o njima će govoriti urednici Roman Simić, Andrija Škare i Seid Serdarević. U ovom tjednu će svakodnevno netko od urednika biti i u Frakturinoj novootvorenoj knjižari u Ulici kneza Mislava u Zagrebu, te popričati s kupcima i dati im preporuku za neki od naslova. Vrata knjižare će biti otvorena od 9 do 21 sat:

- Na knjižaru smo jako ponosni, sanjali smo je dugo, otvorili u najnezgodnije vrijeme, oplemenili je crtežima motiviranima književnim klasicima koje je na stropu impresivno iscrtao Tomislav Buntak, nabavili smo knjige svih važnijih nakladnika te zaposlili odličan tim ljudi koji vole knjige i koji će se potruditi da vam preporuče najbolje knjige za vas. Osim toga, u njoj možete popiti i odličnu kavu i zadržati se na čašici razgovora – kaže Serdarević, dodajući da je na webu Frakture popust na nova izdanja 20, a na starija do 70 posto.

NOVITETI I POPUSTI

Kao novitete Fraktura je izdvojila romane "More bez zvijezda" Erin Morgenstern, "Normalni ljudi" Sally Rooney, "Tyll" Daniela Kehlmanna, "Svršetak" Attila Bartisa, "Maratonac" Nebojše Lujanovića, "Tatin sin" Dina Pešuta, "Svijet prije tebe" Zorana Pilića, "Pristanište" Darka Šeparovića. Tu je i drugo kolo djela Miljenka Jergovića "Ruta Tannenbaum", te zbirke eseja "Imenik lijepih vještina", potom "Put duhovnosti" Jorgea Bucaya, te "Deset lekcija za svijet poslije pandemije" CNN-ova novinara Fareeda Zakaria, kao i antologiju poezije "Svjetionik na Otoku" Tomislava Sabljaka.

Kod Hena.coma pojedine knjige mogu se kupiti za samo 30 kuna, a popusti se penju do 70 posto. Među novitetima izdvajaju romane "Tihe godine" A. Mornštajnove, "Pop" Edija Matića, "Noćni roditelji" Sasije de Coster, "Đuro Hodalica" Ante Tomića, "Slani mrak" Lore Tomaš, "Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela" Elif Shafak, "Na zemlji smo nakratko predivni" Oceana Vuonga i ostale.

Rockmark, glazbena knjižara, nudi više od 500 naslova po sajamskim cijenama. Uz popust od deset do 80 posto na web shopu "osigurajte si ugodne dane i noći s knjigama", poručuju svojim čitateljima.

image
Seid Serdarević u Frakturinoj knjižari gdje se, osim razgovora i knjiga, nudi i odlična kava
 
Neja Markičević/Cropix

Splitska nakladnička kuća Verbum do 15. studenoga u svojih 13 knjižara u 11 gradova i na web trgovini nudi generalni popust od 20 posto na sva izdanja, a na 50 svojih naslova snizit će cijenu knjiga za 50 posto. Kao i Hena com, nudi besplatnu dostavu na kućnu adresu za sve narudžbe u vrijednosti većoj od 200 kuna.

Od noviteta tu su velika knjiga o vjeri i životu don Damira Stojića "Don Damir odgovara", "Drukčiji roman o Isusu" Jeana Merciera, poznatog po bestseleru "Kad župniku prekipi", "Seksualna (ne)sloboda. Oslobođenje ili ropstvo" Thérèse Hargot, potom "Skrivena snaga dobrote i blagosti", kao i knjige koje pomažu u odgoju djece "Pet jezika ljubavi djece" i "Pet jezika ljubavi tinejdžera", pa svjetski bestseler "12 pravila za život" Jordana Petersona, "Sveta Hildegarda i hrana kao lijek", hit knjiga "Ljekaruša" fra Jure Marčinkovića. Na popustu su biblijska izdanja za djecu i mlade "Velika Biblija u stripu", "Biblija za hrabre dječake" i "Biblija za hrabre djevojčice", kao i slikovnice i bojanke.

Među knjigama koje će biti dostupne u pola cijene nalaze se i bestseler Majke Terezije "Gdje je ljubav, ondje je i Bog", više knjiga pape Franje, Benedikta XVI. i Ivana Pavla II., romani autora Michaela O'Breina, knjige "Izgrađivanje karaktera", "Ljubav i partnerstvo", "Tajna uspješnog majčinstva", zatim dječja izdanja "Biblija - ključne poruke i pouke", "Tajna sreće" i ostalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 08:43